Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Peter Andersson

Superderbyt - som skånsk drömfinal

Det kunde ha varit den skånska drömfinalen i handboll.

För vi fick se två lag som körde hela vägen – i 3 600 sekunder.

Tack IFK Kristianstad, tack HK Malmö.

Det här var ett derby som skickade upp temperaturen i den svinkalla skånska hösten.

När IFK Kristianstad går in i sin mäktiga arena, och speakern Mikael Kik i vanlig ordning drar igång festen med att vråla ”It's showtime”, är det för att bygga ut den mäktiga segersviten till 53 raka segrar mot svenskt motstånd.

Vi tar det en gång till.

Femtiotre raka segrar.

HK Malmö var en sekund och ett omöjligt frikast från att spräcka supersviten.

När Stian Tönnesens lag i sista minuten både reducerar (29-28) och kvitterar (29-29) har Malmö ena poängen, och IFK-fansen kan lägga ner Twitterkontot "IFK-sviten" som växt sig så stark i myllan att ingen i orange pyjamas tror den kan brista.

Återigen fick vi se en match som gör att man aldrig kan sluta älska den här sporten.

Även om tränarna Ola Lindgren och Stian Tönnesen efteråt, på presskonferensen, inte var nöjda med detaljer i spelet tror jag att alla som köpt biljett till den här fajten gick hem med ett leende på läpparna.

De som brinner för den friskt satsande Malmöklubben tycker naturligtvis det är surt att Kristianstads isländske landslagsman Olafur Gudmundsson i absolut sista sekunden, när klockan stannat på 60.00, tar ett frikast och skickar bollen över sexmannamuren och in bakom Dan Beutler.

Jag förstår att det surt. Jävligt surt. 

För den här matchen ska ingen behöva förlora.

Kristianstad kopplade, i vanlig ordning, greppet när man fick ordning på spelet. IFK lyfte för att Albin Lagergren är så sjukt bra att alla fattar varför han fått ett fett proffskontrakt med Magdeburg.

Men Malmö kom tillbaka. Igen. Igen. Och igen.

Det var bara två personer som inte höll måttet – domarna Rickard Canbro och Jasmin Kliko.

Målvaktsprofilen Dan Beutler skickade ut en tuff passning före matchen och krävde "neutral bedömning". Det var ett rutinerat spel för att dra nytta av domarnas osäkerhet.

Ibland har jag svårt att förstå vissa domslut – den här kvällen förstod jag ingenting.

Nu ska Kristianstad ladda om – för Champions League.

Mindre än 48 timmar efter Skånederbyt väntar Wisla Plock i en superviktig kamp om tunga CL-poäng som kan ta IFK till gruppspelet.

Och i nästa vecka ska Kristianstad spela en seriefinal i Alingsås på tisdagen och ta emot Skövde på torsdagen – för att på söndagen gå in i en returkamp mot Wisla Plock i Polen.

Vem ligger bakom det spelschemat?