Jan Peter Andersson

Superderbyt - som skånsk drömfinal

Publicerad

Det kunde ha varit den skånska drömfinalen i handboll.

För vi fick se två lag som körde hela vägen – i 3 600 sekunder.

Tack IFK Kristianstad, tack HK Malmö.

Det här var ett derby som skickade upp temperaturen i den svinkalla skånska hösten.

När IFK Kristianstad går in i sin mäktiga arena, och speakern Mikael Kik i vanlig ordning drar igång festen med att vråla ”It's showtime”, är det för att bygga ut den mäktiga segersviten till 53 raka segrar mot svenskt motstånd.

Vi tar det en gång till.

Femtiotre raka segrar.

HK Malmö var en sekund och ett omöjligt frikast från att spräcka supersviten.

När Stian Tönnesens lag i sista minuten både reducerar (29-28) och kvitterar (29-29) har Malmö ena poängen, och IFK-fansen kan lägga ner Twitterkontot "IFK-sviten" som växt sig så stark i myllan att ingen i orange pyjamas tror den kan brista.

Återigen fick vi se en match som gör att man aldrig kan sluta älska den här sporten.

Även om tränarna Ola Lindgren och Stian Tönnesen efteråt, på presskonferensen, inte var nöjda med detaljer i spelet tror jag att alla som köpt biljett till den här fajten gick hem med ett leende på läpparna.

De som brinner för den friskt satsande Malmöklubben tycker naturligtvis det är surt att Kristianstads isländske landslagsman Olafur Gudmundsson i absolut sista sekunden, när klockan stannat på 60.00, tar ett frikast och skickar bollen över sexmannamuren och in bakom Dan Beutler.

Jag förstår att det surt. Jävligt surt. 

För den här matchen ska ingen behöva förlora.

Kristianstad kopplade, i vanlig ordning, greppet när man fick ordning på spelet. IFK lyfte för att Albin Lagergren är så sjukt bra att alla fattar varför han fått ett fett proffskontrakt med Magdeburg.

Men Malmö kom tillbaka. Igen. Igen. Och igen.

Det var bara två personer som inte höll måttet – domarna Rickard Canbro och Jasmin Kliko.

Målvaktsprofilen Dan Beutler skickade ut en tuff passning före matchen och krävde "neutral bedömning". Det var ett rutinerat spel för att dra nytta av domarnas osäkerhet.

Ibland har jag svårt att förstå vissa domslut – den här kvällen förstod jag ingenting.

Nu ska Kristianstad ladda om – för Champions League.

Mindre än 48 timmar efter Skånederbyt väntar Wisla Plock i en superviktig kamp om tunga CL-poäng som kan ta IFK till gruppspelet.

Och i nästa vecka ska Kristianstad spela en seriefinal i Alingsås på tisdagen och ta emot Skövde på torsdagen – för att på söndagen gå in i en returkamp mot Wisla Plock i Polen.

Vem ligger bakom det spelschemat?

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag