Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
 Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Jan Peter Andersson

Skånesuccén snart totalt – det hänger på Kims tå

Publicerad

IFK Kristianstad, HK Malmö och Lugi.

Nu väntar vi på Ystads IF.

Sedan är Skånefyrlingen komplett.

Men det hänger på Kim Anderssons högra stortå.

IFK Kristianstad gjorde precis det alla förväntade sig.

Mästarlaget slog ut Guif i kvartsfinalen och tog rygg intill HK Malmö och Lugi som redan fixat sina semifinalplatser i handbollens slutspel.

IFK fick dock en halvsvår väg genom kvartsfinalen. Enkelt hemma i den orangemålade arenan, betydligt tajtare i Eskilstuna.

Jag var på väg att skriva slutsignalstexten efter 37 minuter och 54 sekunder när Viktor Hallén – Mr 100 procent den här kvällen – tog sitt kantläge och skickade in 11-17 bakom tidigare Kristianstadsmålvakten Herdeiro Lucau.

Då, efter två raka Hallénmål, hade IFK kopplat jättegreppet.

Guif:arna började snacka om sommarlovet.

Men hemmatränaren Jan Ekman lyckades på något sätt skaka liv i matchen med sitt timeoutkort.

Det räckte för att skapa nerv och tända publiken.

Det räckte inte för att ta andra raka mot IFK i Stiga Sports Arena.

Richard Kappelin var en matador mellan stolparna när flera av Kristianstadspelarna inte kom upp till den nivå som man har rätt att kräva.

I handboll måste man köra hela vägen in i kaklet även om man heter Albin Lagergren, är landslagsman och ska bli proffs i Magdeburg.

Albin gjorde sju mål och var briljant. Inledningen, med fem raka mål, var guldklass.

Men.

Att skjuta nonchalant när man rusar supersolo mot Lucau håller inte på den här nivån. Guif bjöds in när IFK skulle klippa av tråden.

IFK-segern innebär att Ola Lindgren har lotsat sitt lag till sju semifinaler av sju möjliga: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 och 2018.

Ett enastående facit.

Men det är bara guld som räknas i Lindgrens och IFK:s värld. Det kan bli fjärde raka den 10 maj.

Det krävs att alla i orange tröja är i zonen hela vägen.

För i Malmö och Lund laddar två lag som har precis samma mål för ögonen. Stian Tönnesen och Tomas Axnér har haft tid att växla ner sina spelare för att hämta ny fart in i semiracet.

Och i Estrad i Alingsås kommer semiskaran att bli komplett på måndag kväll.

Alingsås HK eller Ystads IF?

Jag säger YIF.

Precis som jag gjorde när kvartsfinalvalen var klara och alla kunde se att det här året, den smällkalla vårvintern 2018, är Skånehandbollen hetare än kanske någonsin.

Det återstår 60 minuter – och troligtvis två förlängningar – för att de skånska drömsemifinalerna med IFK, HKM, Lugi och YIF ska bli kompletta.

Mycket vilar i händerna på Kim Andersson.

Om superspelarens stortå på högerfoten – den har varit stor som en golfboll i slutspelet – pallar för trycket i Alingsås har YIF nyckeln till sista semifinalplatsen.

Kim älskar de stora matcherna och vill ta YIF hela vägen.

Är Andersson 100 procent kan tränaren Jerry Hallbäck lägga upp strategin för semifinalen mot IFK Kristianstad i bussen hem till Ystad.

Den andra semifinalen spelas mellan HK Malmö och Lugi.

Och finalen mellan IFK-HKM.

I Scandinavium den 10 maj kl 16.30.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag