Jan Peter Andersson

Mellanmjölk inget för Alfred Jönsson i Lugi

Publicerad

Mellanmjölk duger inte i Lund.

Speciellt inte när det dukas upp till handbollsfest i ett glödhett derby.

Unge superskytten Alfred Jönsson törstade efter tunga poäng och släckte Skånefajten.

19-åringen visade att han blir nästa Lugiexport till proffscirkusen.

Tomas Axnér sa det redan dagen före Skånederbyt i Lund. I en specialsändning på klubbens Facebook-sida förklarade Lugi-tränaren hur han ser på handbollsframtiden.

– Vi vill inte utbilda och få fram mellanmjölk, vi vill få fram riktigt fet god mjölk som kan spela i de bästa ligorna.

Axnér är övertygad om att Alfred Jönsson om några år är mogen för spel i en Europeisk toppklubb.

Jag säger absolut inte emot.

Steget är dock ganska långt.

Det räcker inte att göra åtta mål mot ett oinspirerat HK Malmö för att få ett proffskontrakt med Flensburg, Kiel eller Rhein-Neckar Löwen.

Men Alfred Boy har ett register som storklubbarna redan har koll på. Efter den sena föreställningen på torsdagskvällen blev allt tydligare.

Alfred Jönsson är mogen att ta rollen efter Simon Jeppsson.

Det var niometersbombaren som grep tag i matchen när den var på väg att försvinna från Lund.

I bland är det extra påtagligt. I det här tajta derbyt fick vi uppleva vad det betyder när en spelare gör den stora skillnaden.

När Linus Persson borrat in 18-21, och Malmö kopplat ett grepp om matchen och skaffat sig ryckläge, sätter Alfred ner foten.

Efter två sylvassa kontringsmål av Hampus Jildenbäck vevas den upp framför oss – Jönssons Målshow.

Först ett jämfotahopp till 21-22, sedan en rökare vid Dan Beutlers första stolpe till 22-22 och därefter en ny projektil till 23-22.

När Alfred fick upp ångan gick det inte att stoppa honom – 25-22, 26-23 och 27-23.

19-åringen gjorde sex av Lugis avslutande sju mål när matchen stod och vägde. 

Det var slutsnackat när Alfred greppade bollen. Det slog gnistor om skytten. 

Alfred Jönssons hyllas som matchens lirare – målvakten Oscar Jensen borde också fått en stor bukett för sin första halvlek – för att han var kung på sitt golv.

Han känner sig hemma i Lund. Det är här han har fostrats och utvecklats till en stor spelare.

Minns att YIF:s klubbchef Jörgen Hansson, inför ett derby häromåret, kallade IFK Kristianstad för "köbelag". Den etiketten skulle man även kunna sätta på HK Malmö.

Jag lägger ingen värdering i vad som är mest rätt.

Det är fritt att välja sin egen väg – och i Kristianstads fall räcker satsningen till att på allvar hota Europas stjärnlag.

Men hur långt räcker det för HK Malmö?

Jag förväntar mig mer av det här laget.

Ingen steg fram när det krävdes som mest.

Den här derbykvällen smakade färdigköpt inte lika gott som närodlat.

x x x 

Femte raka smällen. Verkligheten är här, OV Helsingborg.

Livet i handbollsligan är tufft och man får inga gratispoäng.

Det är absolut inte skämmigt att förlora mot Ystads IF, men det sätter naturligtvis ner humöret på spelarna när man inte greppar några poäng.

Men det finns fler stryklag i den här serien, OV har absolut en möjlighet att studsa tillbaka.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag