Jan Peter Andersson

Kristianstad blåsta – lyft för Rosengård

Publicerad

FC Rosengård är tillbaka i toppfajten.

När Kristianstads DFF är på väg mot en historiska poäng i Malmö är det samarbetet över gränserna som avgör Skånederbyt.

En smart holländska och en klinisk tyska slår till när det behövs som mest.

Därför vinner FCR mot KDFF med 1-0.

När spelarna i FC Rosengård gick ut på konsträset på Malmö IP hade man en gyllene chans att få kontakt med toppstriden i damallsvenskan.

Skrällen tidigare i veckan, när Eskilstuna dippade mot Djurgården, öppnade för att hämta in försprånget man tappat under våren.

Historiskt sett skulle Kristianstads DFF inte bli något hinder.

Sedan 2008 hade KDFF aldrig besegrat Malmölaget. Och, framför allt: Man hade aldrig någonsin tagit poäng i Malmö.

Men KDFF tittade inte i statistiken.

Laget som har förtvivlat svårt att göra mål spelade klokt, smart och utnyttjade sina resurser maximalt.

Efter 45 minuter kunde vi haft 0-2.

För att det var Kristianstad som presterade bäst – och skapade de heta chanserna.

När Lieke Maartens inte nådde Lotta Schelins högerinlägg med sitt utsträckta vänsterben, och inte heller träffade rätt med huvudet på Sanne Troelsgaards lyftning, var det gästerna från nordöstra Skåne som samlade styrkorna.

För att attackera.

KDFF bjöds in efter en snedspark av blivande tyskproffset (Potsdam) Amanda Illestedt i 43:e minuten. 

På hörnan nickade Mia Carlsson ner bollen i marken, som studsade upp och räddades av en hand – på mållinjen.

Jag har sett bilder som visar att Kristianstads DFF skulle haft straff.

Jag förstår att tränaren Elisabeth Gunnarsdottir är besviken och rasar mot domarkåren i damallsvenskan.

Det finns alldeles för många som inte håller måttet. Det är direkt pinsamt när en domare inte ser solklara situationer. Den här gången var det Pernilla Larsson från Trollhättan som blundade (när Lina Nilsson tog bollen med handen).

Mitt råd är glasklart: 

Strunta i könet.

Tillsätt bästa domarna.

Minuten efter fick KDFF ett nytt läge att spräcka nollan. Ett välriktat lobbskott av Rita Chikwudi räddades av Zecira Musovic.

Försvarsstarka KDFF, tillsammans med Piteå bäst på att hålla tätt bakåt, parkerade inte bussen. Man spelade välorganiserat 4-4-2 med ett lågt mittfält i defensiven som stängde ytorna.

När Jack Majgaard Jensen efter en timmes spel plockade ut danskan Sanne Troelsgaard och skickade in Ella Masar var det för att få mer fart och spets.

Efter 83 minuter kom målet.

En av planens bästa spelare, holländskan Lieke Martens, serverade med klass och Anja Mittag avslutade distinkt. Brett Maron var chanslös.

En chans, en öppning i bortre, ett skott.

Mittag behöver inte mer utrymme för att avgöra.

– Jag drog bollen med högern. Sen kände jag bara avslappnad glädje, ler tyskan som haft en tung vår.

Nu är hon tillbaka med sting – och i rollen som frälsare.

Det är precis så här tränaren Majgaard Jensen vill se skyttekungen. Slipad, vass och redo att hugga oavsett när chansen öppnar sig.

Målet däckade Kristianstad när man var på väg mot en historisk poäng i Malmö – men det lyfte FC Rosengård ett steg närmare guldstriden.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag