Jan Peter Andersson

Lugis mardröm – Ystads mirakel

Publicerad

Skador hör till bilden och alla som sysslar med elitidrott är medveten om att risken hela tiden finns där.

Men det gör förbannat ont att se när drömmar kraschar för att kroppen inte pallar.

Jag lider med Simon Jeppsson och Lugi – men blir glad när ett uträknat lag reser sig.

Simon Jeppsson vet vad det innebär när ett knä pajar. Han missade Lugis SM-final 2014 när han smällde vänstra korsbandet i USM-finalen mot Guif i Jönköping.

"Värsta tänkbara scenariot, korsbandet är paj, tyvärr", skrev Jeppsson på Twitter när han fått läkardomen för tre år sedan.

Hur det står till med landslagsskyttens högra knä är för tidigt att uttala sig om.

Men vi vet att Jeppsson klev av i Lugis första anfall efter en sammanstötning med Kim Andersson. Och sedan såg vi hur ligans skyttekung kom tillbaka hårt lindad, gick in på banan, lyfte två meter upp i luften och borrade in reduceringsbollen till 6-7 efter 15 minuter och 36 sekunder.

Det var Jeppssons sista mål i Lugi.

Det smärtade att se när han lämnade arenan med ansiktet gömt under den vinröda tröjan våt av tårar.

Efter en vecka med alldeles för mycket korsbandsrapportering kring en annan svensk stjärna, i en större sport med miljarder mer pengar i omlopp, vill jag helst inte skriva om en ny korsbandsskada.

Jag vill hellre rapportera om att Simon Jeppsson snart är återställd och att han kan checka in som planerat hos sin nya arbetsgivare SG Flensburg-Handewitt i Bundesliga.

Jeppssons skada vände upp och ner på allt i Sparbanken Skåne arena i Lund.

Lugi tvingades till tvära kast i ett spel som är byggt kring lagets superstjärna.

Ystad blev ställda, för man hade specialstuderat alla videosekvenser som fanns på Jeppsson för att man inte skulle gå bort sig i försvaret.

Kvällen som var uppbyggd på giganternas kamp dog efter en och en halv minut.

Vi fick inte se Simon Jeppsson vs Kim Andersson in i kaklet.

Men vi fick se hur Lugi krigade med kramp för att hänga med Ystads IF.

Och återigen skiljer bara ett enda mål när matchen var slut.

Om det är något jag har lärt under den här helt sanslösa kvartsfinalserien är att inget är klart förrän det är klart.

När Lugi hade 2-0 fanns inget som talade för YIF.

Att Ystadpågarna reser sig, vinner tre raka matcher och avgör på bortaplan är guldklass.

Att Sävehof gör precis samma bragdartade vändning mot Redbergslid är också historiskt.

Ni ska veta att detta aldrig någonsin inträffat i slutspelssammanhang på herr- och damsidan.

Ystads IF är i semifinal för att Kim Andersson har vaknat och insett att nu jäklar är det allvar, för att Anton Hallbäck har ett driv som aldrig tar slut och för att laget har en målvakt som heter Anders Persson.

Naturligtvis finns mycket annat att lyfta fram i ett lag som är i semifinal. Moralen och glöden, när allt ställs på sin spets, är beundransvärd i en ung trupp kryddad med 34-åringarna Andersson & Persson.

När Tomas Axnér slängde in sista timeout-kortet, och klockan tickat fram till 59.05, var jag inställd på en ny förlängningsrysare.

Där och då var Lugi hetast, för att man hämtat upp 17-21 och 19-22 till 22-23. Det saknades bara ett enda mål.

YIF-tränaren Sebastian Seifert hade en puls långt över 200 när han insåg vad som väntade. Han förklarade en spelplan som ingen fattade – men han avslutade med att säga en viktig sak.

"Sibbe" sa exakt så här:

 "Jobba skiten ur er".

Sedan räddade Anders Persson jätteläget från Alfred Jönsson och han tog matchens sista skott när Nemanja Milosevic desperat sköt för att hålla Lugi kvar i slutspelet.

Nu väntar alltså ett nytt Skånederby.

Tack för det, Ola Lindgren.

Hur det slutar?

IFK Kristianstad vinner och möter Alingsås i finalen i Malmö arena lördagen den 27 maj.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag