Jan Peter Andersson

Kristianstad vinnarlag igen – tack vare Champions League

Publicerad

Samtidigt som Jerry Tollbring hyllas och tar plats i Champions League-sjuan haltar Anton Blickhammar med ett sargat korsband. 

Och fönstret slår igen utan att en ny målbombare hoppar in.

Så är förutsättningarna när vi bänkar oss för ännu ett Skånederby.

Några timmar senare ser vi vad det betyder att ha en komplett trupp – IFK Kristianstad har full koll på HK Malmö och vinner med 23-20.

När handbollsligan studsade igång i september 2016 såg jag två finallag i Skåne - IFK Kristianstad och HK Malmö. 

Den mäktiga klubben med stora muskler mot uppstickarna med kräm i laget. 

Nebojsa Simic, Jerry Tollbring och Olafur Gudmundsson mot Dan Beutler, Fredrik Petersen och Robert Månsson. 

Nu ser det annorlunda ut. 

Inte nog med att kapten Månsson smällde sitt korsband precis före jullovet – eländes elände fortsätter förfölja Malmölaget. 

För samtidigt som IFK chockar i Champions League drabbas HKM av ett megatungt avbräck när Anton Blickhammar dunkar sitt ena knä i golvet i Baltiskan. 

Jag älskar skrällar i Europa. 

Men jag hatar när knä rasar. 

Två korsbandsskador är två för mycket om man ska slåss om guldet.

Jag vet. Skador hör till bilden, inte minst på elitnivå. Men det förändrar inte min syn på saken. Jag tycker alla korsbandsskador ska förbjudas. 

Det ska inte få hända. 

Lägg ner sånt elände. 

Om Malmös finaldrömmar inte längre kändes lika troliga när Månsson drog sitt korsband vill jag påstå att det nu, när Blickhammar också är borta, är en bragd om Stian Tönnesens lag tar sig hela vägen till Malmö arena den 27 maj. 

Läget är det motsatta för IFK Kristianstad. Laget har fått den boost man behöver när spelet kollapsat mot Aranäs och Redbergslid. 

Vid den här tidpunkt för ett år sedan skrev jag att Europaspelet lyfter IFK i ligan. "Kristianstad visar CL-klass i guldjakten" var en återkommande reflektion. 

Nu står vi där igen.

Det som hände i Celje i lördags kväll ger ringar på vattnet. IFK fick tillbaka självförtroendet i Dvorana Zlatorog-arena. 

Vi såg det i slutminuterna i Champions-dramat i Slovenien – och vi såg det i derbyt mot Malmö.

Utan att dra för stora växlar på segern mot HKM tror jag att två CL-poäng i ryggen gör skillnaden när ett lag letar efter spelet som man vet finns där. 

60 minuter i derbyt i Kristianstad arena blev kanske inte den roligaste timmen för alla som älskar handboll.

Men alla som klär sig i brandgult lämnade arenan med ett leende på läpparna.

För IFK var bäst när matchen skulle avgöras – och IFK hade kvällens bästa målvakt. Leo Larsson överglänste Dan Beutler, han limmade bollar, stängde med härligt självförtroende och njöt av läget.

Men det krävdes att Ola Lindgren höjde tonen för att Leos kompisar skulle vakna. I timeouten, efter 39 minuter och sju sekunder, sa IFK-tränaren så här:

– Det är vi som drar ner tempot. Vi spelar i sidled hela tiden. Och vi tar jävla skitlägen, fräste Lindgren.

Fredrik Petersen hade vinklat in 15-13 och Adam Lönn bombat till 15-14.

Där och då, i den timeouten, kände man igen Lindgren. Rakt på sak utan att linda in orden.

Sedan fattade hemmaspelarna vad det handlar om. Kaptenen Olafur Gudmundsson drev upp farten och IFK:arna lyfte från 15-14 till 22-16 på tolv heta minuter.

Där tog Skånederbyt slut.

HK Malmö slet hårt men den här kvällen blev det tydligt att laget får det svårt när Månsson och Blickhammar sitter på läktaren.

Finaldrömmen lär stanna vid en dröm. 

Att Malmö hade behövt komplettera på nio meter står klart efter Skånefajten. Men HKM valde att stäng sin trupp när deadline gick ut på onsdagskvällen. 

IFK Kristianstad har varvat upp och laget får extra power av tunga dueller i Europa. På söndag är det dags igen när tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen kommer till Kristianstad.

RNL kommer utan Kim Ekdahl Du Rietz. Den svenska världsstjärnan är skadad och tyvärr blir det ingen avskedsföreställning på svensk mark. 

Slutligen kan vi konstatera att IFK nu spelat 37 svenska tävlingsmatcher på raken i Kristianstad arena utan att släppa en enda pinne.  

Imponerande! 

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag