Jan Peter Andersson

Kristianstad slog till i exakt rätt ögonblick

Publicerad

Mesta mästarna mot häftigaste mästarna.

Den tidiga seriefinalen i handbollsligan hade allt – i förhandssnacket.

Men det funkar inte att resa till Kristianstad och surfa på gamla meriter.

Idrott är en färskvara och det gäller att pricka dagen i rätt ögonblick.

IFK Kristianstad visade mästartakter när man växlade upp körde förbi Redbergslid.

Det var en kväll när folket i handbollstokiga Kristianstad befarade att den sanslösa segersviten på 50 raka hemmasegrar skulle få sig en törn och stanna på 50 vinster.

För IFK är inne i den tuffaste veckan den här hösten.

Tre matcher inom loppet av fyra dygn – och en resa till Frankrike och Champions League-fajten mot Nates som startar så tidigt i natt att det inte är lönt att ställa väckarklockan.

Dessutom har Kristianstad varit inne i en tung period. Situationen har inte underlättats av att mästarcoachen Ola Lindgren är sjukskriven.

Redbergslid kom till Sveriges häftigaste arena med segervittring. För att laget gått starkt i ligan och för att spelarna har satt Alingsås på plats.

Men, den magiska sviten på 50 raka hemmasegrar – där IFK haft ett publiksnitt på 4 830 – får en fortsättning efter 30-26.

Det som byggts upp efter uddamålsförlusten mot Lugi den 25 mars 2015 lever vidare.

Spelarna i Kristianstad insåg allvaret – och man ville inte läsa fler krisrubriker. Definitivt inte inför en viktig match i CL-cirkusen.

Albin Lagergren, IFK:s fruktade vänsterskytt som visade VM-form, prickade helt rätt när han analyserade läget efter uppvisningen.

– Vi var trötta på att förlora och att inte visa glädje. Det är mycket roligare att vinna än att förlora, sa Albin.

Redbergslid ville också vinna – och man hade greppet. 

I en kvart.

Det utgrupperade 3-2-1-försvaret med Jonatahan Carlsbogård som spets, och med Tobias Johansson till höger och Niclas Fingren till vänster, störde hemmalaget i 16 minuter.

Men en timeout och ett målvaktsbyte kan förändra mycket.

Leo Larsson ut, Richard Kappelin in – det blev starten på IFK:s vändning. Och tunge Mario Lipovac klev också in och visade muskler på linjen.

Redbergslid försprång (4-6, 5-7, 6-8 och 8-10) tuggades in och 10-11 blev 14-11.

Där och då vände allt.

RIK försökte hänga på – det räckte inte.

– Vi är inte tillräckligt bra för att vinna. De får spela sitt spel alldeles för mycket. Det är det som är grejen, säger RIK-tränaren Jasmin Zuta och kliar sig i skägget.

Sedan suckar han:

– Vi är inte tillräckligt modiga.

Den här kvällen hade det inte spelat någon roll vilket mod RIK:arna visat.

För det här var den tidiga seriefinalen som Kristianstad skulle vinna.

Segerrycket direkt efter paus – fyra raka i blixtrande tempo – sa allt.

De kritiserade IFK-spelarna visade hjärta och rätt kroppsspråk inför hemmapubliken. 

Det var dock anmärkningsvärt många tomma stolar i arenan. 4 328 är långt under snittet i Kristianstad.

I den här stan, där alla går i orange tröjor, nöjer man sig inte med halvhjärtade insatser.

Därför var det en seger som betyder så mycket mer. 

Gladast av alla: Assisterande tränaren Lasse Olsson som haft ett tungt ansvar under Ola Lindgrens sjukskrivning.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag