Kristianstad tog SM-guld. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNKristianstad tog SM-guld. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristianstad tog SM-guld. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Peter Andersson

Kristianstad fortsätter regera med guldklass

Publicerad

IFK Kristianstad har gjort det – igen.

Ola Lindgrens krigare stod emot trycket när handbolls-Sverige skrek efter förnyelse och maktskifte.

Den orangea armen lät inte HK Malmö trumma över bron även om uppstickarna var centimetrar från att gå i land på ny mark.

Laget med bäst förutsättningar att sätta avtryck i Europa fortsätter regera på hemmaplan.

IFK Kristianstad hade allt att förlora.

HK Malmö hade allt att vinna.

Så var förutsättningarna när vi, den här galet varma försommardagen, gick i in i Scandinavium för att se vilket skånskt lag som spelar Sveriges bästa handboll när det krävs som absolut mest.

Vi fick 70 oförglömliga minuter i den heta arena och vi bjöds på en fest som ingen av de 9 668 på läktarna lär glömma.

IFK Kristianstads guldglans har inte flagnat och spelarna var inte påverkade av att man är det lag i Europa som har spelat näst flest matcher den här säsongen.

I den 57:e, och den absolut viktigaste, gjorde man precis som 2015, 2016 och 2017.

Inte som krossen av Alingsås i de två senaste finalerna.

Men IFK visade vilket klubblag som har bäst förutsättningar att försvara de blågula färgerna i mäktiga Champions League.

HK Malmö började bra och hade 6-7-ledning när Binai Aziz skickade in bollen bakom Richard Kappelin efter en kvart.

Sedan kom måltorkan.

Efter nästan 13 minuter utan ett HKM-mål kunde Kristianstad kvittera (7-7, Albin Lagergren), ta ledningen (8-7, Mario Lipovac), utöka (9-7, Lagergren) och dra ifrån (10-7, Tim Sörensen).

Där markerade IFK Kristianstad.

Och där, just där, tappade Malmö den fart man hade behövt ha med sig inför andra halvlek.

Men Tönnesens lag kom tillbaka på ett fantastiskt sätt när IFK tidig i andra halvlek hade 12-8. Och man tog den här fajten hela vägen in i kaklet.

Många ska hyllas i Malmölaget för att man gav IFK Kristianstad en match man sent ska glömma.

Men den som höll liv i duellen var, inte oväntat, Dan Beutler. Den förre IFK-spelaren var en fantom i exakt rätt läge. Hans insats var helt enastående.

I förlängningen tappade Malmö koncentrationen och Kristianstad kunde avgöra och vinna med 23-22.

Så här direkt efter slutsignalen, när man ska analysera triumfen, vill jag påstå att det är just Champions League som format och vässat IFK Kristianstad.

– Det har varit en lång väg hit med extremt mycket matcher och hög belastning på spelarna. Det har inte varit en alldeles rak väg. Vi har fått jobba hårt för att ta oss hit, sa tränaren Ola Lindgren när han på presskonferensen på fräcka spelarhotellet Clarion Hotel Post, kvällen före finalduellen, skulle sätta ord på IFK:s resa till Göteborg.

Mycket matcher – ja.

Hög belastning - ja.

Jobba hårt – ja.

Just därför vann IFK mot de fräcka utmanarna HK Malmö.

Trots ett uppsnurrat tempo har spelarna lärt sig att hantera ett tufft spelprogram där man tvingats dubbeljobb i svenska ligan och på den heta CL-scenen ute i Europa.

Det är bara lag med spetskompetens och tung besättning som klarar ett sådant uppdrag.

Samtidigt härdar det spelarna att gå in i en final där två halvlekar och en förlängning ska avgöra allt.

Det handlar inte om att vara bäst i går eller i morgon – det är här och nu allt avgörs.

Att det är åt helsike fel att en enda match ska avgöra en hel säsong är en helt annan sak.

Men nu är förutsättningarna så och då gäller det att köpa spelreglerna.

Ingen styr över skador, men tränaren bestämmer hur man ska satsa och leda laget på den sista resan till den största pokalen.

Ola Lindgren har keepsen full av knep och missade inte var han skulle sätta in stöten när en del trodde att Stian Tönnesen hade segernycklarna.

Efter två förluster i ligan (båda i Baltiska hallen) och ett uppställt frikast i 60:e minuten från en spräckt supersvit hade Lindgren läst läxan.

IFK Kristianstad är tveklöst Sveriges bästa handbollslag – med HK Malmö som klar tvåa.

Jörgen Rasmusson & Co kommer fortsätta att utmana, men den mäktiga mäktiga dynastin i nordöstra Skåne växer sig starkare.

Frågan är vad som händer nu när navet utanför planen, idésprutan Nikolas Larsson, lämnar sin post som klubbchef?

Och hur länge stannar Ola Lindgren som tränare i IFK Kristianstad? 

Efter sex finaler, av sju möjliga, och fyra raka guld är det självklart att en mättnad infinner sig. Lindgren har ju dessutom lyckats med sitt mål att ta IFK vidare från gruppspelet i Champions League. 

Det är frågor som inte får något svar den här kvällen när bästa handbollslaget firar med häftigaste fansen.

I morgon kliver laget ombord på Kagans buss för att resa hem till Kristianstad och ta emot folkets hyllning.

Det är snudd på övervikt i bagageutrymmet. Inte för guldhattarna, medaljerna och mästarpokalen.

Det som väger allra tyngst är Champions League-platsen.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag