Jan Peter Andersson

Derby – men inte lönt spela på Kristianstad

Publicerad

Känslan att IFK Kristianstad spelar i en egen liga är svår att värja sig ifrån.

I kväll, när segermaskinen maler ner nykomlingen OV Helsingborg, skriver vi om 49 raka på hemmaplan.

Samtidigt tittar vi då i tabellen och ser att IFK spelat fyra matcher och har full pott – innan utmanaren Sävehof studsat en enda boll i handbollsligan.

Ja, jag vet. Det är naturligtvis alldeles för tidigt att skriva att IFK Kristianstad har vunnit mot OV Helsingborg. Ola Lindgrens spelare har knappt svept morgonkaffet och det dröjer många timmar innan Ulf Sivertssons gäng sätter sig i bussen för att åka de elva milen på väg 21 till handbollsmeckat.

Jag gör det ändå.

För jag kan inte se något annat än en ny IFK seger.

Konstigt att Svenska spel inte stängt matchen, för det är inte lönt att satsa pengar när oddset är 1,01.

Karlskrona, Aranäs, Ystads IF – mästarlaget avfärdar lag efter lag.

Matcherna har, på flera plan, mycket gemensamt. IFK startar trögt men vevar upp farten, springer ifrån och hämtar hem poängen utan snack när Lindgren förklarar för spelarna vad som gäller.

Förra hösten såg vi ett svajigt IFK när många nya kuggar skulle formas för att passa in.

Nu är det ett lag som tar vid där man slutade i Malmö arena i våras. Visserligen har seriens hetaste målvakt Nebojsa Simic och landslagets kantlirare Jerry Tollbring flyttat.

Så här långt är det ingen som saknas.

Nu är det andra som kliver fram.

Kristianstad varvar upp för att ha Champions League-tempo i kroppen när Europaallvaret drar igång mot FK Zagreb på lördag eftermiddag.

Och man gör det alltså innan Sävehof – av många tippade som fräckaste hotet – fått känna på luften i ligan.

IFK är steget före och har utnyttjat ligastarten för att komma taggade till CL-premiären. 

Zagreb blir svåra men det är ett lag IFK har kapacitet att besegra. Två poäng mot kroaterna hade varit en drömöppning i gruppspelet.

Men först ska IFK hantera OV.

Jag utgår ifrån att "Tubbi" Sivertsson berättat för spelarna att man ska gå in i mäktiga Kristianstad arena och suga åt sig av atmosfären och anta den stora utmaningen.

OV-spelarna Oskar Cosmo, Oskar Hansson och Linus Nilsson har orange rötter och vet vad som händer när läktarna kokar. Det är som att möta en vägg.

Även om David Florander och Linus Nilsson sätter bollarna, som mot Lugi i premiären, räcker det inte för att skaka Kristianstad.

IFK vinner – igen.

Det andra Skånederbyt i handbollsligan är öppet. 

Även om Ystads IF underpresterade i hemmapremiären mot Kristianstad tror jag att YIF har möjlighet att störa HK Malmö. Det är 1-X-2-läge i Baltiska hallen.

Skånederby nr 3 är en repris på vårens heta semifinalserie mellan H65 Höör och Lugi. Ni vet hur det gick – Ola Månssons tjejer öppnade dörren till finalen och den stora guldfesten.

Jag satsar mina pengar på H65.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag