Jan Peter Andersson

Därför har Kristianstad bästa guldläget – igen

Publicerad

IFK Kristianstad är i final med Ola Lindgren – igen.

Precis som 2012, 2013, 2015 och 2016.

Och nu skriver vi alltså in 2017.

För Ystads IF hänger inte med när Lindgren säger till sina spelare att det är dags att "springa utav helvete".

Den tidigare förbundskaptenens timeouter är inga vanliga timeouter. Det är 60 sekunders taktiksnack – in i minsta detalj.

En enda gången viker IFK-tränaren från konceptet i Ystad arena.

Det är när han vänder sig till Aranar Aranarsson. 

Islänningen, som efter knappt ett år i klubben har blivit ganska bra på svenska för att lagkompisen Viktor Hallén är en förträfflig språklärare, fattar vad hans tränare menar.

Men Ola Lindgren tar inga risker. Han spänner ögonen i den tunge mittsexan och säger "run like hell".

Där vänder matchen.

När IFK börjar springa fixar man finalbiljetten till Malmö arena nästa lördag.

Det räckte med en matchboll mot Ystads IF. Sveriges bästa handbollslag högg direkt.

Men efter 18 minuter och 59 sekunder är jag på väg att satsa min hatt på YIF. Då trycker Hampus Andersson in sitt sjunde mål till 13-7 och sätter megapress på IFK, för att kantliraren är glödhet.

Där och då är det YIF är på väg att springa ifrån Kristianstad.

Vi har fått se hur Hampus är iskall när han sätter straffarna, hur Jesper Gustavsson kan bomba när han blir serverad av Kim Andersson och hur Lukas Sandell briljerar i Kim-klass när han lägger in bollen till Carl Löfström på linjen.

När Jerry Tollbring (efter 27 minuter) missat läget klev Kim fram i en blixtrande omställning med sina långa kliv, avancerade och skickade in sitt första mål till 17-12.

Och sedan lyfte Jesper Gustavsson för att ingen attackerade den tidigare Aranässpelaren. Vi fick 18-13 – och YIF hade precis rätt flyt för att kvittera till 2-2 i semifinalserien.

För att man fick utdelning i rätt moment och för att man lyckades skjuta igenom Kristianstads betongmur 18 gånger på en halvlek.

Men IFK Kristianstad hade inte varit landets hetaste handbollsklubb om man inte haft spelare som kan hantera pressade situationer.

– Vi tar tag i det i andra halvlek, smäller på och och börjar spela handboll, säger landslagsmannen Albin Lagergen när han snabbanalyserar vändningen i tv-intervjun efter dramat.

En klockren analys av vänsterskytten.

IFK fick hjälp in i matchen när YIF:s nyckelspelare Löfström, Eric Forsell Schefvert och Super-Kim drog på sig onödiga utvisningar direkt i andra.

Efter 39.35 var IFK i kapp (20-20) och i anfallet efter skickade Philip Henningsson in ledningsbollen 20-21.

När Lindgren dessutom förklarat att det gäller att springa utav helvete fortsatte IFK att ösa på.

Men YIF gav IFK Kristianstad en holmgång hela vägen in i kaklet. Inte förrän Nebojsa Simic idioträddat Alexander Borgstedts rökare i krysset kunde den orange läktaren släppt loss och plocka fram finaltröjorna.

Det blev tårarnas afton för Sebastian Seifert. Känslorna efter sista matchen med gänget borrade sig rakt in i alla vita hjärtan.

"Sibbe" ska ha all kredd för YIF:s avslutning på säsongen. Lektionerna i Kristianstad arena vill han nog glömma men föreställningarna på hemmagolvet satte knorr på slutspelet.

Stundtals bjöds vi på handbollpropaganda på absoluta högsta nivå.

Nu får vi alltså samma final som de senaste två åren.

Om Alingsås kan hota den här gången? Ja, i en enda final kan allt hända. Men jag viker inte från mitt tips.

IFK Kristianstad tar tredje raka guldet.

Det står 1-1 i inbördes möten den här säsongen men det är klar fördel till Lindgren sedan Mikael Franzén tog över AHK säsongen 12/13.

12-5 till Kristianstad säger en hel del om styrkeförhållandena.

Det blir "run like hell" mot tredje raka guldet.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag