Jan Peter Andersson

Blytung Europasmäll att bygga vidare på

Publicerad

I handboll räcker det inte att man är 180 sekunder från en megaskräll.

I den här sporten krävs kyla, styrka och självförtroende när allt avgörs.

Det är därför som IFK Kristianstad inte vinner mot FC Barcelona i Palau Blaugrana intill mäktiga Camp Nou.

Det är inte första gången IFK Kristianstad tappar ett drömläge i Europa. Det blytungt för spelarna och det svider för alla som sover orange pyjamas.

Så nära men ändå så långt ifrån.

När Viktor Hallén iskallt, och med grym precision, skickade in 27-29 i Barcelonamålvakten Borko Ristovskis bortre kryss hade IFK greppet.

I Barcelona – mot ett lag som vunnit 122 raka i sin arena och som är så överlägsna i ligan att Champions League är den naturliga spelplatsen.

Men, 27-29 blev 31-29 för att Barca har ett världslag med stjärnor som har vass kompetens och vet när man ska sätta in stöten.

IFK Kristianstad kunde ha vunnit på spansk mark. Och Sveriges bästa handbollslag hade gjort det om man spelat lika coolt sista minuterna som när man tuggade sig in i matchen och – fullt välförtjänt – gick förbi.

Min känsla, så här direkt efter det svettiga superdramat, är att IFK:arna inte var mentalt förberedda på att hantera drömläget som öppnade sig.

När Barcelona var i gungning, och pressade mot golvet sin egen arena, vågade inte spelarna i svensklaget ösa på som när man jagade ikapp och gick förbi.

Det är svårt att vara nöjd när man förlorar. Men jag tycker att IFK:arna ska ta med sig hela matchen hem till Kristianstad och bygga vidare på det man visade upp den här ljumma sensommarkvällen i Barcelona.

När IFK klev in i Champions League efter SM-guldet 2015 var det en helt ny scen för Ola Lindgrens manskap.

Nu är Kristianstad inne i CL-cirkusen för att laget är så bra att man på allvar kan hota de absolut bästa. 

Resan är lång men jag tror att Leo Larsson & Co kliver vidare från gruppspelet.

Relaterade ämnen
Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag