Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Jonsson

Röslers MFF-revolution får vänta – nu gäller resultatet

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

CLUJ-NAPOCA. Vid horisonten finns en vision om att spela mer som Liverpool.

Men Uwe Röslers Malmö FF-revolution får vänta.

I första mötet med Cluj i kväll handlar allt om att skaffa bästa möjliga utgångsläge inför returen – även om cynism får gå före idealism.

Väderprognosen skvallrar om både regn och åska när Malmö FF springer ut på matcharenan Stadionul Dr. Constantin Rădulescu i kväll.

På andra sidan står de fyrfaldiga rumänska mästarna CFR Cluj. En klubb som har tagit sig till Champions Leagues gruppspel tre gånger de senaste tio åren men också varit avstängda från allt Europaspel från slutet av 2014 fram till i sommar efter att CL-miljonerna försvunnit i dyra investeringar och avtal.

Här har klubbar som Manchester United, Chelsea, Bayern München och Roma fått slita för sina förväntade poäng.

Men det var då.

Nu är nu.

Visst finns det några gamla CL-hjältar kvar i Clujs startelva. Mittbacken Andrei Muresan och lagkaptenen Mario Camora var med mot United 2012 och argentinaren Juan Emmanuel Culio gjorde Clujs båda mål i 2–1-segern borta mot Roma 2008.

Camora lät också bestämd när han sa att ”Champions League ska tillbaka till Cluj”, men det har hänt mycket i Cluj sedan dess.

 

I sommar lockades guldtränaren Dan Petrescu till Kina med en José Mourinho-mässig lön.

Nye tränaren Edward Iordanescu har fått behålla merparten av fjolårets mästarlag, men har bara haft två tävlingsmatcher på sig inför det här dubbelmötet och det talas om att allt inte står rätt till i omklädningsrummet.

Supercupfinalen vann man med 1–0 efter en sen straff. Ligapremiären slutade 1-1 i fredags. Bilden av dagens Cluj är ett lag som gör få mål men också släpper till väldigt lite.

Ett rutinerat men också ålderstiget lag med undantag för 20-årige stortalangen Christian Manea på högerbacken.

Men kan MFF parera hoten från Roma-dräparen Culio, målfarlige mittbacken Vinicius och anfallstrion Ciprian Deac, George Tucadean och Billel Omrani kommer mycket vara vunnet.

 

LÄS MER: MFF:s plan mot Cluj 

LÄS MER: Avbräcket: MFF-stjärnan missar CL

LÄS MER: Här är lagen MFF kan få möta i nästa omgång

LÄS MER: Clujs besked till MFF efter Europabestraffningen 

 

Malmö FF har spelat fem tävlingsmatcher under Uwe Röslers ledning hittills och även om man skulle bortse från resultaten (fyra vinster, ett kryss) har Rösler på kort tid fått struktur och större stabilitet på sitt lagbygge.

Försvarsspelet sitter allt bättre, bara två insläppta mål hittills och båda på fasta situationer.

Till den här omgången får han dessutom fler alternativ med nyförvärven Anders Christiansen, Marcus Antonsson och Romain Gall spelklara.

Nu ställs Rösler och MFF dock mot sin största utmaning hittills i sommar och väldigt mycket av resultatet kommer hänga på hur man hanterar följande:

# Europaspelets cynism.

# Den fysiska påfrestningen som Örebromatchen var.

# Hur man ersätter Fouad Bachirou.

Anders Christiansen är en annan spelartyp, men det logiska valet som ersättare för Bachirou när Arnor Traustason och Sören Rieks hittar varandra allt bättre.

Just ”AC” fick 90 minuter i kroppen mot Örebro och är en nyckelspelare när han hittat formen igen. Men planen i Örebro såg ut att suga musten ur flera spelare och med bara tre dagar mellan matcherna gäller det att MFF lyckats i sin återhämtning inför 90 förmodat tuffa minuter mot Cluj.

Samtidigt handlar allt i det här mötet om att skaffa sig det bästa möjliga utgångsläget inför returen på Stadion nästa onsdag där MFF vält större hinder i Champions League-sammanhang.

Ett bortamål skulle troligen betyda mycket.

 

Så sent som i fredags berättade MFF-tränaren Uwe Rösler om hur han idealt vill att hans lag ska spela fotboll.

3-4-3 med ett anfallsspel inspirerat av Liverpool där anfallstrion längst fram skiftar positioner med varandra och på så vis skapar stora problem för motståndarna.

Samtidigt erkände Rösler att tiden inte funnits för att träna mot det än.

Det är en spännande tanke, men den här gången får idealismen stå tillbaka för… tja, cynismen.

Det MFF misslyckades med i 1-0-ledning mot Vardar i fjol.

Så länge resultatet är tillräckligt bra behöver det inte vara snyggt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!