Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Jonsson

Ett lättare val nu än i somras

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: EMIL LANGVAD / TT NYHETSBYRÅN

Satsningen på ett etablerat namn blev inte som det var tänkt.

När Halmstad nu ger fortsatt förtroende till unge Igor Krulj som huvudtränare i två år till – trots en tuff första (halva) säsong – är det en satsning på framtiden, mot framtiden.

Det är också rätt val.

Igor Krulj tog över i ett allt annat än lätt läge i juni.

Satsningen som Halmstads BK hade gjort när man tog hem Jan Jönsson från Norge hade nått sin ände efter 2,5 år som gett en degradering, en uppflyttning men där HBK inte hade tagit så värst många steg framåt, om något.

När Jönsson klev åt sidan gick tränarjobbet till den 28-årige Igor Krulj när det erfarenhetsmässigt logiska valet hade varit Andreas Jankevics.

Jag vill minnas att ordförande Tony Karlsson sa något i stil med: ”Det är en drömchans för Igor, nu är det upp till honom att ta den”.

 

Halmstad är kvar i botten, på väg mot degradering igen, men jag vill påstå att valet att ge Krulj förtroendet i somras var ett mer vågat beslut än att ge honom två nya år nu.

Utan att tidigare ha varit huvudtränare på elitnivå har Krulj omfamnat uppgiften.

Ja, resultaten har uteblivit till stor del även om Krulj har tagit två segrar mot Jönssons en. Men tittar man bakom den ytan finns så klart en djupare bild också.

En tidigare splittrad spelartrupp har slutit upp på ett talande vis bakom sin unge tränare. Spelare – även de som fått kliva ut och in i laget – har berömt träningarna och tydligheten.

Igor Krulj har inte varit rädd för att ta tuffa beslut – vilket är ett måste om man ska klara sig på elitnvå. Han har också fortsatt satsningen på unga, egenfostrade spelare där bland annat Gabriel Gudmundsson och Jonathan Svedberg är två spelare där man ser den positiva utvecklingskurvan den senaste månaden.

Han har gått på sina smällar, AIK borta tror jag blev en lärdom på flera vis, men det var ofrånkomligt i en process där även tränaren måste få utveckla sig.

Mina frågetecken försvann egentligen till Kalmar-matchen i omgången efter när Krulj under en matchtät vecka vågade skrota sitt 4-2-3-1 för ett helt nytt 3-5-2-system. En klar signal om att han både var villig och klarade att förändra sig taktiskt men samtidigt ha en egen spelidé i grunden.

Det gav en seger mot IFK Norrköping i omgången efter – och efter det var jag i det närmaste övertygad om att Igor Krulj skulle få förlängt.

 

LÄS MER: ”Skulle vara ett enormt slag” 

 

Magnus Haglund, som fick lämna Elfsborg, hann inte bli aktuell den här gången. ”Magnus är en väldigt kompetent tränare, en barndomskamrat. Någon gång tror jag säkert att han kommer vara i HBK, men inte just nu”, sa HBK-ordföranden Tony Karlsson till mig i onsdags kväll.

HBK åker med stor sannolikhet ur allsvenskan i höst, men måttstocken för Igor Krulj blir om han kan ta upp HBK och etablera dem i allsvenskan igen – med klubbens egna talanger som grundstomme.

Jag tycker att det är rätt att ge honom den chansen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!