Fredrik Jonsson. Foto: TOMAS LEPRINCEFredrik Jonsson. Foto: TOMAS LEPRINCE
Fredrik Jonsson. Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: CONNY SILLéN/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CONNY SILLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CONNY SILLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Jonsson

Blotta tanken ökar pressen på Pehrsson

Publicerad

Ett nytt bottennapp mot Örebro och hela allsvenskan undrar om Malmö FF har fått guldfrossa.

MFF har så mycket kvalitet att man ska klara att rida ut stormen och vinna SM-guld i höst.

Men inte ens det räcker för att dölja det problem som vi sett exempel på både en, två och tre gånger de senaste månaderna.

I 19 omgångar har Malmö FF varit i en klass för sig i allsvenskan och sett ut att mer eller mindre ha avgjort guldstriden innan det ens blev någon.

Efter 1–2 borta mot Örebro, efter ett nytt kollektivt bottennapp, är det MFF själva som är på väg att bjuda in jagande lag.

Inte än. Nio poäng är fortfarande en väldigt trygg ledning. 

Men snart kan det bli så om inte mästarna börjar spela som man kan och förväntas göra.

Mot Örebro saknades förvisso tre startspelare i Jo Inge Berget, Anders Christiansen och Anton Tinnerholm. Man kan även fundera på varför inte stekhete Carlos Strandberg fick chansen från start. Men det är inte där MFF förlorar matchen.

Återigen var försvarsspelet för snällt. Nordin Gerzic fick springa in 1–1 helt fri på hörna utan att någon MFF:are tog upp markering på mittfältaren. Och när Nahir Besara avgjorde i 92:a minuten fick även ÖSK:s skyttekung stå helt ren framför mål trots att MFF hade tre mittbackar på planen då.

Det är inte nära bra nog. Och det är ett av problemen som MFF måste få ordning på med tanke på att sex av de åtta lag som återstår att möta återfinns på övre halvan.

 

LÄS MER: Pehrsson: ”Det är helt ointressant” 

 

Det största problemet – och det som borde oroa mest – är dock inte att glappet i allsvenska toppstriden riskerar att minska till sju poäng vid Djurgårdsseger mot IFK Göteborg.

Det är att det inte är första gången som MFF faller ihop kollektivt och underpresterar rejält i en match trots all den kvalitet man har i laget och bredden i truppen.

Det är bara tre omgångar sedan den miserabla insatsen mot AFC Eskilstuna.

Och det är mindre än två månader sedan MFF föll ihop mot FK Vardar i Champions League-kvalet i Strumica.

En match som fortfarande smärtar hos flera MFF-spelare, inte minst Markus Rosenberg.

Efter Vardar vann MFF fyra raka matcher i allsvenskan utan att släppa in ett enda mål. Men även om högstanivån är oerhört hög så verkar lägstanivån inte ha blivit bättre och det är ett fundamentalt problem som Magnus Pehrsson måste få ordning på i långa loppet.

Insatserna, en poäng på tre matcher och blotta tanken på en guldkollaps ökar också pressen på Pehrsson.

 

LÄS MER: Kritiken: ”En total kollaps” 

 

Vi pratade med Häckenspelarna efter 3–0-segern mot Halmstad om de känner att det finns en liten förhoppning om att MFF ska kollapsa i guldstriden.

– Att Malmö ska tappa finns inte. Det vore en jäkla hybris att säga att vi har kontakt, sa Häcken-tränaren Mikael Stahre.

– Allt kan hända. Men nio poäng är svårt, jag tror inte de tappar så mycket poäng, sa Ahmed Yasin.

Så är det.

Malmö FF ska ha för mycket kvalitet i truppen för att tappa det försprång man har skaffat sig.

Men inte ens ett SM-guld döljer det faktum att lägstanivån måste bli bättre.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag