Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Viktor Fasth har mycket mer att bevisa i Växjö

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Först fick Viktor Fasth ta emot Honken Trophy. 

Sedan tackade landslagsmålvakten med att hålla nollan utan att förta sig i utklassningen av Brynäs. 

Men faktum kvarstår - Fasth har mycket mer att bevisa i återkomsten till Växjö. 

Den 5 september tippades Viktor Fasth bli SHL:s mest värdefulla spelare den här säsongen på upptaktsträffen på Vasateatern i Stockholm. 

Knappt sju månader senare, inför den tredje kvartsfinalen mellan Växjö och Brynäs, fick Viktor Fasth ta emot Honken Trophy innan nedsläpp på hemmais. 

Däremellan har Viktor Fasth förlorat CHL-finalen, varit delaktig i debaclet i OS-kvartsfinalen – och blivit tvåa i målvaktsligan i SHL bakom Djurgårdens Adam Reideborn. Samtidigt har det mesta runt Växjö kommit att handla om Elias Pettersson i stället för målvakten som spåddes bli lagets stora stjärna. 

Han kan inte lastas för det

Kamratföreningens Ishockeyjournalisternas val att utse Viktor Fasth till årets svenska målvakt i Europa känns kort och gott ganska trött och snarare som att man gått efter namn än faktisk prestation. 

Viktor Fasth släppte ett mål i Champions League-finalen och kan förstås inte lastas för att lagkamraternas ineffektivitet men han släppte å andra sidan ett mål mer än JYP Jyväskylä målvakt. 

Och det var inte heller Viktor Fasth som ensam låg bakom fiaskot i OS-kvartsfinalen mot Tyskland men om han spelat på sin högsta kapacitet hade han med facit i hand tagit laget till semifinal. 

Upp till bevis nu

Viktor Fasth har ännu inte vunnit någonting med Växjö i återkomsten förutom grundserien i SHL. 

Och det är krasst varken den eller något målvaktspris Henrik Evertsson pungat ut x antal kronor för att få landslagsmålvakten - det är förstås för att vinna SM-guldet. 

Om Växjö ska ta sig hela vägen till Le Mat-bucklan så måste Fasth visa en betydligt högre nivå än vad han gjort både under grundserien och OS. 

Och då skulle även valet av pristagare till Honken Trophy kännas mer riktigt. 

Det är med andra ord upp till bevis för Viktor Fasth nu. 

Allt annat är en sensation

Efter en ytterst blek insats i andra kvartsfinalen var Lakers tillbaka på banan igen. Eric Martinsson blev åter spelaren att spräcka målnollan och under andra perioden stod hemmalaget för en utskåpning som saknar motstycken. Skotten 16-0 i mittenakten. Sedan var det bara för Växjö att spela av tiden. Och nu känns allt annat än 4-1 i matcher för Växjö en sensation. 

***

Kvällens utspel stod Brynäs målvakt David Rautio för när han kommenterade den kontroversiella utvisningen som han åkte på när Kiiskinen kom fri. 

– En utespelare kör in i en målvakt efter friläge, efter han har fått avsluta. Jag förstår ingenting. 

– Han var sugen på att ge Växjö powerplay. Jag sa att det var helt sjukt. Han sa att det inte spelar någon roll och att det var mitt fel. 

Samtidigt var det på tiden som vi fick känsloyttringar i den här kvartsfinalserien som hittills varit tämligen färglös på den fronten.