Elisabeth Lindbäck

"Svensk hockey
skämmer ut sig"

Publicerad

Svensk hockey skämmer ut sig.

Spelares karriärer – och i värsta fall liv – förstörs och sporten får ett alltmer skamfilat rykte.

Det är naivt att tro att en snart utbränd Disciplinnämnd sitter på lösningen i form av kortare och längre avstängningar.

ALLA måste ta ansvar och stå upp för ett respektfullt och schyst fysiskt spel.

Nu.

Sedan i torsdags har minst tre spelare i olika lag sänkts i vårdslösa huvudtacklingar som skulle kunna förstöra både deras karriärer och liv samt en spelare varit decimeter från en klubba som svingats bakom hans huvud.

Tre av fyra händelser har utspelats i svensk hockeys skyltfönster, SHL, och en i landets näst högsta serie.

På måndagen kom Disciplinnämndens domar.

Många gånger hårt kritiserade DN gör sitt jobb och stänger av Tomi Sallinen, Adam Burish och Robin Jacobsson.

Det är bra men långt från hela lösningen.

Det krävs krafttag från alla i hockeybubblan. Klubbledare, spelare, sponsorer, fans, medierna, ja alla i och runt sporten måste börja ta det på det allvar som det faktiskt är.

Just nu snackas det mycket.

I debatten är alla rörande överens om att farliga huvudtacklingar inte hör hemma i sporten.

Men i praktiken tycks det vara desto svårare – både att undvika och fördöma.

När Leksands Robin Jacobsson tacklat Björklövens Kim Karlsson till synes medvetslös i torsdags hamnade de båda lagens tränare i bråk på presskonferensen, efter att Tommy Jonsson bland annat ska ha förolämpat Jacobsson med könsord.

Ful och onödig tackling följt av pinsamt efterspel.

"Spelare riskerar sina karriärer"

När Malmös sportchef Patrik Sylvegård skulle uttala sig om Sallinens huvudtackling på Redhawksbacken Nils Andersson blev det så här fel:

– Om han (Sallinen) blir avstängd eller inte hjälper ju inte oss. För Djurgården möter Modo nästa gång så det är nästan så vi blir straffade av det. Han är så pass bra så honom vill vi ha på isen.

Sylvegård är en klok och förnuftig sportchef i vanliga fall men här ger han inte alls uttryck för att verkligen ha förstått allvaret i fula huvudtacklingar. Eller att han som klubbledare för en av landets största klubbar bör ta ett större ansvar i frågan oavsett om det är till gagn för laget eller inte. Att spelare riskerar sina karriärer och liv på isen är trots allt ett större problem än några enstaka poäng hit eller dit.

Och angående Adam Burish klubbsving:

– Om han hade velat träffa så hade han gjort det. Den synen tror jag att jag har… Det är svårt att försvara eller inte försvara en spelare, säger Sylvegård.

"En idiotgrej"

Jo, min första tanke var också att Burish borde ha träffat huvudet om det var hans intention men hallå, det en ändå en idiotgrej som faktiskt inte har någonting med ishockey att göra. Markera! Fördöm!

Malmös sportchef är absolut inte ensam om att uttrycka sig tafatt när avstängningar kan drabba eller drabbar den egna klubben. Klubbledare förespråkar krafttag mot vårdslöst spel – men i fallen med de egna spelarna smyger det lätt in sig förmildrande omständigheter och avstängningen upplevs ofta för hård.

Och på sociala medier hetsas det till leda över huruvida en ful tackling är fulare än en annan ful tackling.

"Drabbar sporten i stort"

Jag bryr mig inte alls om vilken tackling som är fulast. Jag bryr mig inte om vilka spelare eller lag det handlar om. Det är en löjlig diskussion i sammanhanget.

Jag tror inte att man riktigt har förstått allvaret i problemet om man lägger fokus på att jämföra tacklingar och hitta värre exempel.

Inte hur det drabbar både enskilda individer och sporten i stort.

Hur många föräldrar utanför hockeybubblan inspireras till att anmäla sina barn till skridskoskola efter den här helgen?

Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag