Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Sportchefen håller sin vän om ryggen

Anders Eldebrink.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anders Carlsson och Anders Eldebrink.Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN

Ännu en storförlust – men Anders Eldebrink sitter kvar som Rögle-tränare.

Förklaringen?

Sportchefen Anders "Masken" Carlsson håller sin vän Eldebrink om ryggen och tränarens bagage har fallit i glömska. 

Vi backar bandet. 

I fjol, närmare bestämt söndagen den 22 januari, fick Rögles assisterande tränare Magnus Bogren och Mikael Gath sparken. 

Två starka Rögleprofiler tvingades överraskande betala priset för lagets kräftgång. 

Anders Eldebrink, som förlängt sitt kontrakt drygt två månader tidigare, 10 november, kunde likaväl ha sparkats men fick fortsatt förtroende. 

En kvalificerad gissning är att hans vänskap med sportchefen Anders ”Masken” Carlsson tillsammans med prestige i det då nyligen förlängda kontraktet räddade honom.  

 

Det må vara historia nu men det är faktiskt en stor del av det bagage som Anders Eldebrink går in med i den här säsongen. Det går inte att döda diskussionen om huvudtränarens förtroende med argumentet att det är löjligt att prata om att sparka tränare efter tre, fem eller sju matcher. Eldebrink har haft mångt mycket fler matcher än så på sig.

Och det måste klubbledningen väga in. 

Därmed inte sagt att gränsen är nådd som Petter Rönnqvist, med likande argument, var inne på i C mores sändning. Men Eldebrinks förtroende måste diskuteras även i ljuset, eller mörkret, av föregående säsong. 

Och därmed inte heller sagt att Rögle kommer sparka tränarna inom en snar framtid. Det kommer inte ske. 

Varför? 

Av samma anledningar som vid den senaste förändringen på ledarsidan. 

 

LÄS MER: Här är spelschemat för SHL 2017/18

 

Jag tror att ”Masken” kommer hålla Eldebrink om ryggen i det längsta. De är tajta. Visst ska man förvänta sig att klubbledare agerar professionellt, sätter känslorna åsido och inte tar hänsyn till personliga relationer men det är inte heller så enkelt. Känslan är att de kamperar ihop och har stort förtroende för varandra. Eldebrink är "Maskens" gubbe att leda Rögle.   

Det enda som skulle kunna riskera huvudtränarens position är om klubbchefen Marcus Thuresson eller styrelsen, kanske med påtryckning från tunga sponsorer, sätter ner foten. Men det skulle också tolkas som en panikåtgärd och den tror jag klubben håller sig ifrån så länge de kan. 

 

Jag har tidigare varit inne på att Rögle själv höjde kraven när klubbikonen Christopher Liljewall fick gå. Det behöver inte vara fel beslut men om man tvingar bort att sådant Röglehjärta måste det komma ut bättre resultat. 

Detsamma borde gälla för tränarstaben efter att Mikael Gath och Magnus Bogren fått lämna. Och ännu har Anders Eldebrink tillsammans med Patrik Ross och Roger Hansson inte levt upp till de kraven. 

Frågan är om de någonsin kommer göra det.

Jag är ytterst tveksam.