Elisabeth Lindbäck

Skillnaden mellan hopp och förtvivlan

Publicerad

Röglesupportrarnas fina insamling till Tobiasregistret gör inte Malmötränaren Jesper Mattssons son frisk - eller tar bort det avskyvärda i Färjestadssupportrarnas hån mot Stefan Liv. 

De två männens civilkurage när jag sprang på en blottare räddar inte hela världen från övergrepp.   

Men det är båda exempel på vikten av goda krafter i dessa dagar - och hur små handlingar kan vara skillnaden mellan hopp och förtvivlan. 

Sociala medier svämmar över av kända och okända kvinnors berättelser om sexuella kränkningar och övergrepp i nätkampanjen #MeToo. 

Nästan lite symtomatiskt sprang jag rätt på en blottare under min senaste löprunda på ett rekreationsområde i Malmö. Med hjärtat i halsgropen och adrenalinet pumpande i kroppen kutade jag från mannen med vidöppna byxor i det öde området tillbaka till motionscentret. 

Där stannade jag två män som kom från spåret i motsatt riktning för att fråga om de också sett blottaren. 

"Nej, tyvärr." 

Men just som jag ska tacka för att de stannat och låta dem springa vidare utbrister den ena killen: 

”Vad fan är det för fel på folk? Allt man hör om den här hashtagen… Vi borde hämta hunden i bilen och springa dit och låta den käka lite.”

Hunden får stanna i bilen men killarna springer inte vidare. Lätt huttrande i kylan av våta träningskläder tar de upp telefonen, ringer polisen och säkerställer att en bil kör dit och kollar. 

 

På väg hem tänker jag inte på den äckliga blottaren. 

Jag tänker på killarna och deras civilkurage. 

Deras frustration över alla övergrepp som kommit upp i dagsljuset senaste dagarna. Deras vilja att förändra. 

Sätta stopp. 

 

I våras skanderade en liten klick Färjestadssupportrar hånfulla ramsor riktade mot den avlidna hockeymålvakten Stefan Liv. 

Tragiskt nog hände det igen när Färjestad gästade Jönköping i helgen. På en toalett fann man att någon hade skrivet orden "Stefan Livs barn har ingen pappa" med bläck.

Det må, till skillnad från den uppenbart stora massan skyldiga bakom #MeToo, vara en mindre klick personer men det svärtar ändå ner både sporten och supporterskapet. Framförallt då sportens supportrar många gånger uppmärksammas mer i negativ än positiv anda. 

Och just därför betyder Rögles supporterklubb Angel Island Armys initiativ till insamling för Tobiasregistret i Malmötränaren Jesper Mattssons sjuka son Oliver Mattson namn så otroligt mycket. 

På sin Facebook-sida skriver Angel Island Army: 

”Räddningen för Oliver kan finnas i Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamsceller, om man hittar matchande donatorer. Vi i Angel Island Army vill nu uppmana er till att gå in på www.tobiasregistret.se, läsa mer och ansöka om att bli givare. Det är enkelt, går snabbt och kan rädda liv. I dagsläget finner uppemot 30 % aldrig den givare de behöver. Tillsammans kan vi ändra på det.”

Oliver Mattsson.Foto: Instagram.

 

Det är ett ganska litet och enkelt initiativ men med en betydelse som inte kan överskattas i dessa dagar. Den inbitna Röglesupportern önskar Malmö till världens avgrund i hockeyns värld men visar på en enorm värme och kärlek när det handlar om det viktigaste – livet. 

 

För att inte ge upp hoppet om mänskligheten totalt är det i dessa dagar viktigare än någonsin att belysa civilkurage och goda exempel. I sportens värld. Utanför. Överallt. 

Det är ofta de små sakerna som gör skillnad i längden. 

Och just nu är det skillnaden mellan hopp och förtvivlan. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag