Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Skånederbyt är en ultimat förfest

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säsongens fjärde och sista (?) Skånederby är en ultimat förfest, varken mer eller mindre. 

Den riktiga festen kommer. 

Och då räknar jag med att minst ett av de skånska lagen tar rollen som skånsk partydödare i hockey-Sverige under den stora slutspelsfesten.   

En förfest med över 12 000 gäster är nog så bra men låt oss vara ärliga - både Malmö och Rögle har en större och viktigare uppgift framför sig. 

Derbyt, som vi sedan mannaminne har vant oss vid som säsongens höjdpunkt, spelar en undanskymd roll just nu. 

Båda lagen jagar förvisso topp sex men ingen av dem har det i egna händer. 

Och oavsett om någon av lagen når topp sex eller inte så ska de hyllas - och njuta av stunden här och nu. 

Rögle är klart för sitt första slutspel på 25 (!) år. 

2 5 Å R. 

Ängelholmsklubben gick förvisso in i säsongen med en hög svansföring och Cam Abbott gör nu statement av att åttondelsfinal är play in och inte slutspel och att de har högre mål än så men bedriften hittills ska inte på några villkor förminskas för det. 

Rögle har haft en identitet som jojo-lag mellan de två högsta serierna och har haft svårt att etablera sig i finrummet. 

Det har man gjort nu. 

Och det är riktigt jäkla bra gjort, inte minst till hur säsongen har sett ut. 

Rögle behöver njuta

Daniel Widing reflekterar tänkvärt om sin långa karriär i en intervju med Kvällsposten

”Jag njuter mer på senare år, innan var det bara framåt och uppåt, nu kan jag glädjas av mina och andras framgångar mer.” 

Jag hoppas att alla Rögles spelare och ledare vågar stanna upp och njuta av den här stunden. Det behöver inte vara synonymt med att luta sig tillbaka och nöja sig. Tvärtom är jag tämligen övertygad om att det lag som har flest spelare som älskar stunden av att vara där de är här och nu har ett stort mentalt försprång jämfört med spelare med negativ press på axlarna. 

Rögle kan och ska jaga mer för att de har chansen och kapaciteten till att gå långt – inte för att undkomma ett indirekt misslyckande av målsättningen eller något annat negativt. 

Det är ett drömläge. 

Och det hoppas jag Cam Abbott förmedlar till sina spelare i omklädningsrummet. 

På så vis gillar jag Peter Anderssons attityd nu. 

Förutom det extremt tröttsamma och fjantiga behovet av att knäppa experter på näsan när man har lyckats (vilket många gånger också är rätt märkligt eftersom det innan och under säsong alltid påstås vara att ingen berörd läser någonting som skrivs) tror jag han gjuter framgångsrikt mod i sina spelare här: 

”Jag har också sagt till våra spelare att vi inte ska se det som att behöva vara oroliga för något. Vi ligger sjua, och har någonstans satt oss i en bra position, med tanke på vad de flesta experter sa inför säsongen. Vi är med bra och laget har gjort en bra prestation efter förutsättningarna.... vi vet om att vi blir bättre än där de flesta tippade oss och vi gillar verkligen det läget vi satt oss i nu.”

Malmö ska vara stolta

Peter Andersson är definitivt en av de största vinnarskallarna av SHL-tränarna och han har inte på något sätt tänkt kasta in handduken här utan han har förstått vikten av att också gilla läget här och nu och vad det kan föra med sig. 

För Malmö ska också vara riktigt stolta över sin säsong hittills. 

Inte för att man överträffat allehanda experters tips för x antal månader sedan, det är en högst oviktig bisak hoppas jag, utan för att man gjort det riktigt bra sett till förutsättningarna. 

Malmö har ett hårt jobbande lag utan stora stjärnor och det kräver sin arbetsinsats av samtliga och däri har samtliga bidragit. Det är värt en stor eloge. 

Hur långt Skånelagen sedan kan gå i slutspelet är helt omöjligt att sia om. 

Men jag är tämligen övertygad om att inget lag i SHL känner sig tillfreds med att ha Malmö eller Rögle på andra sidan. 

Och det får väl sägas vara gott nog just nu.