Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Lindbäck

Rögle har ett bygge för att slåss om topp sex

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Rögle har inlett försäsongen med tre raka segrar i Tyskland.

Och visst kan det här bli Ängelholmsklubbens säsong även när det börjar på riktigt.

Det ligger i mångt och mycket i Abbotts händer. 

Sedan Chris och Cam Abbott tog över Rögle har Ängelholmsklubben gått från ett jojo-lag, som främst intresserade närmast sörjande i nordvästra Skåne, till ett spännande snackislag i svensk hockey.

Dels för att de nordamerikanska bröderna stuckit ut hakan och spänt bågen så högt det bara går och dels för att lagbygget sedan ombyggnaden faktiskt blivit intressantare och intressantare.

Nu känns det högintressant.


Dennis Everbergs återkomst sänder signaler och tillsammans med Niklas Hansson, Mattias Sjögren, Daniel Zaar och Ted Brithén utgör han en kärna åtråvärda hemvändare. Lägg därtill spelare som Taylor Matson, Leon Bristedt, Nils Höglander, ja listan kan göras lång. Det är ett bra lag. Självklart med sina svagare länkar men i stort lovande. 

Och bröderna Abbott är inga rookies längre i sina roller på SHL-nivå. 

I sin helhet är det definitivt ett bygge för att slåss om topp sex i år.


Givet förutsättningarna kommer pressen också öka på Rögle i år.

En högt spänd båge tillsammans med tunga hemvändare förpliktigar på ett sätt som är svårt att föreställa sig utifrån. Framför allt i den speciella hockeystaden Ängelholm. Det går inte att förbise med påstående om att den egna pressen alltid är störst. 

Därför tror jag den kanske största utmaningen ligger i Rögles egen hand.

Eller Chris och Cam Abbotts händer rättare sagt. 

I medvind - när alla hjul kuggar i - kommer Rögle glöda av Abbotts engagemang och hemvändarnas tändning. Tillsammans, och med de ytterst hängivna fansen i ryggen, är laget med och slåss i toppen. 


Men Rögle måste också vara rustat för att hantera motgångar. 

Cam Abbott är en tränare med vinnarskalle de lux och mycket humör. 

Om Rögle ska ta ett större kliv i år måste hans amerikanska ledarstil köpas fullt ut av hemvändarna. 

Eventuella konflikter eller spricker med spelare som har en bakgrund i klubben får en annan karaktär än med spelare som enbart ”gör sitt jobb” i klubben. Det blir djupare känslor med i bilden och många gånger ett större intresse från media och supportrar. 

Som exempel kan nämnas Malmö Redhawks där det inte höll mellan klubbikonen Robin Alvarez och tränaren Peter Andersson, som också är en tränare med vass vinnarskalle. Eller nu senast mellan veteranen Jens Olsson och Peter Andersson.

Spelare med stort klubbhjärta, som gör att de bryr sig extra mycket om klubben, är till fördel nio av tio gånger. Den tionde gången är om det uppstår splittringar. Naturligtvis kommer de här spelarna då också bry sig mer - i negativ bemärkelse. Och det kommer Rögle inte ha råd med. 

Tillsammans är starka, lyder en sliten klyscha, men för Rögle kan den vara skillnaden på succé och fiasko i år.