Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Lindbäck

Pinsamt, Malmö – så otroligt korkat

Jens Olsson.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pinsamt, Malmö Redhawks. 

Gör om, gör rätt - be om ursäkt. 

Och en tämligen uppförstorad situation är ur världen. 

En vuxen man, en betald professionell spelare, en förebild för tusentals hockeykids och en profil i en av Sveriges största idrottsklubbar, låter det brinna till i huvudet mot ett barn som ska skotta bort snö vid spelarbåset. 

Inför tusentals åskådare. 

Domarna skickar ut Jens Olsson i omklädningsrummet. 

En smärre skitstorm uppstår. 

***

Okej, låt mig nyansera det lite. Jag skulle egentligen säga, shit happens, både Jens Olsson och pojken gör faktiskt fel. Och det är inte direkt något brutalt våld. Rätt hanterat hade det inte funnits någon anledning att hänga någon.

En officiell uppriktig ursäkt från Jens Olsson och Malmö Redhawks och det hade inte varit någon större grej. 

***

På klubbens hemsida publicerades också ett uttalande om situationen under kvällen. 

Så långt, helt rätt.

Men nu kan ni plocka fram skämskudden. 

Malmö Redhawks kör ett försvarstal de luxe. 

***

Ett utdrag: 

”Jens blev påkörd ett par gånger innan han vände sig om och blev påkörd en tredje gång. Då föll han till isen när hans skridskor puttades undan. Jens blev givetvis chockad och när han reste sig upp tog han tag i funktionären.”

Och ett enda citat från Jens Olsson:

”– Vi samtalade i båset och jag hade ryggen emot när han kom med skrapan och körde på min skridsko två gånger. Jag hann inte flytta mig eftersom jag inte såg honom. När jag sedan vänder mig om kör han på mig en gång till och då faller jag till isen. När jag reser mig tar jag tag i honom och frågar vad han gör.”

***

Ingen ursäkt. Inte ett uns av självkritik. Så otroligt korkat rent ut sagt. 

Kan Malmö Redhawks någonting om goodwill? Förstår företrädarna för klubben vilket ansvar det är att vara förebilder i hockey-Sverige? Vad man borde stå bakom – och vad man absolut inte borde stå bakom? 

Jag skulle vilja påstå att om en vuxen man går på ett barn på isen borde 1A vara att lägga sig platt och be om ursäkt. Göra en pudel. Visa på ånger. 

***

För oavsett vad man tycker om situationen och hur mycket man kan förklara och ursäkta Jens Olssons handling, för det kan jag faktiskt göra, går det aldrig - aldrig att rättfärdiga hans agerande. Det är fel, så klart. 

Hockeytränaren Leif Strömberg frågade mig på Twitter vad jag skulle göra om jag blev glidtacklad med kaffe och finfika i pausen. Jag svarade att jag skulle tackla tillbaka – och sedan snabbt lägga mig platt. 

***

Det här var det pinsammaste jag sett på länge, Malmö Redhawks.  

Långt mycket värre än själva situationen – som borde ha lösts med en enkel ursäkt och kanske en high-five eller klapp på axeln mellan Jens Olsson och "funktionären". 

Det är en sak att göra fel, det är en helt annan sak att inte ta ansvar för det.