Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Nu måste han lämna Växjö efter säsongen

Robert Rosén. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Andy Miele. Foto: MIKAEL FROTZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andy Miele har gjort sitt första mål i Växjötröjan. 

Han kan mycket väl bli Lakers joker i guldjakten och ta gruvlig revansch på tiden i Malmö.

Samtidigt är det hög tid för Robert Rosén att lämna tryggheten i Växjö. 

Andy Miele inledde målskyttet när Växjö tämligen odramatiskt tog sig vidare till semifinal. 

Miele, den stora snackisen inför säsongen. 

Malmös profilvärvning som spåddes bli SHL:s stora stjärna. 

Men succén uteblev och nu har kanadensaren fått en ny chans i Växjös guldjagande stjärnbygge. 

 

Junisar, late-bloomers och trotjänare får ofta hockeyhjärtan att slå hårdare men det finns också en charm med spelare som lyfter efter klubbyten. 

Det kan finnas ungefär tusen anledningar till att en spelare inte levererar i en klubb. Det kan vara spelsystem, lagbygge, privata eller sociala skäl, skador och så vidare.  

Men ofta blir bedömningen svart eller vitt. Spelaren infriar eller överträffar förväntningarna och är jättebra eller underpresterar och är katastrof. 

Lite tillspetsat. 

 

Andy Miele och Malmö passade inte ihop. Senast jag pratade om Miele med Patrik Sylvegård drog han en parallell till ett kärleksförhållande som inte fungerar och betonade att forwarden inte är en dålig spelare. 

Jag tror inte att han är en gnutta sämre än vad vi trodde inför säsongen. Han har bara varit i fel miljö. Henrik Evertssons analys här från en intervju häromveckan i Kvällsposten känns fullt rimlig: 

– Min analys om varför det inte lyfte i Malmö var att han var ensam om den spelstilen. Det blev för lätt att rikta in sig på en spelare för motståndarlaget. Hos oss blir det svårare, för då kommer någon att kliva fram.

Givet är det upp till bevis för Miele, som måste vara revanschsugen, i Lakerströjan men jag är tämligen övertygad om att succén kommer. Dessutom kan han blicka på sin landsman Andrew Calof som hade ett ruggigt dåligt sista år i Skellefteå med blott 17 poäng på 52 matcher i grundserien, vilket kan jämföras med 41 poäng den här säsongen i Växjö. 

 

Det kan vara att svära i kyrkan, och dessutom stampar jag på min egen hockeyromantiska själ, men nu måste Robert Rosén lämna Växjö efter den här säsongen. Knappast för att han kört fast, forwarden har gjort sin bästa säsong poängmässigt på tre år. Han är ytterst förtjänt av att testa sina vingar utomlands och förmodligen få ytterligare ett lyft om han hamnar rätt. 

30-åriga Rosén är inne på sin elfte säsong i Lakers och har gjort över 500 matcher i klubben. Det är ovanligt med spelare som spelar så länge och mycket i en och samma klubb och det ska värdesättas så klart. Men forwarden har varit på väg att lämna senaste säsongerna och har själv pratat om lockelsen av att spela utomlands. 

Jag hoppas att han vågar lämna trygghetszonen i Småland. Mycket talar dessutom för att han kan få avsluta med ett guld. Ett vackrare avsked skulle man få leta efter.