Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Nu är det här inte "bara" ett derby

Emil Sylvegård, Malmö Redhawks.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT
Ted Brithén, Rögle.Foto: BILDBYRÅN

Derbyna har länge varit givna höjdpunkter i skånsk hockey.     

Men för första gången på länge känns dagens rivalmöte redan på förhand intressant för en större massa bortom de närmast sörjande.

Samtidigt sitter kungakronan löst på Malmö när Rögle kommer med en styrkedemonstration. 

Tioårsjubileet firades med pompa och ståt men det är i kväll den riktiga festen kommer till Malmö arena. 

Derbyfesten. 

11 000 sålda biljetter under onsdagen bäddar för fullsatt och karnevalsstämning.  

Derbyna lever sina egna liv

Derby är förstås alltid derby. 

Givna höjdpunkter på säsongen oavsett var lagen befinner sig i tabellen och allt annat för den delen. Det är matcher som lever sina egna liv utanför serien som Malmötränaren Peter Andersson uttrycket det. Matcher där allt kan hända. Och allt som oftast också händer även om de har mattats av lite på händelsefronten senaste gångerna. 

Men framför allt är det matcher som fyller hela känslospektret och som kryper under skinnet på den mest hårdhudade. Det är därför det är så lätt att älska derbyna - för närmast sörjande. Det är förvisso ett antal tusen varje gång men hockey-Sverige i stort har de senaste säsongerna inte haft någon större anledning att gå i gång på de skånska rivalmötena. Förrän efteråt om de genererar någon het snackis. 

Högintressant match 

Den här gången är det dock annorlunda. Torsdagens match är inte "bara" ett derby med väldigt mycket folk. Det är också en högintressant match i seriesammanhang. 

En match som torde intressera från norr till söder. 

Malmö har förvisso halkat ner till sjätte plats i tabellen men med blott fem poäng upp till serieledande Luleå efter 22 omgångar är Peter Anderssons manskap en av höstens största överraskningar i SHL. 

Och Rögle har efter den inledande krisen börjat visa varför laget haussades upp av kreti och pleti på försäsongen. 

Jag kan inte erinra mig sist både Malmö och Rögle var så lovande samtidigt. 

Dessutom spelar några av seriens just nu hetaste spelare i Skånelagen. 

Ted Brithén. Leon Bristedt. Kodie Curran. 

Konstantin Komarek. Fredrik Händemark. Oscar Alsenfelt. 

Det finns med andra ord alla förutsättningar för en högklassig match mellan två lag som torde ha ögonen på sig från alla håll. 

Två lag som har ambitionen att få en lång säsong. 

Styrkedemonstration av Rögle

Men mest kittlande är det förstås från skånsk synvinkel. Oavsett om Rögle vunnit ett derby här eller där har Malmö haft ett fast grepp om kungakronan och Ängelholmsklubben har fått finna sig i en roll som underdog. 

Den hierarkin kvarstår men är kanske mer hotad än någonsin. 

Bröderna Abbott är på väg att bygga något riktigt intressant i Ängelholm och med tanke på snacket om att vara utmanare till SM-guldet tror jag knappast att de finner sig i att vara lillebror i Skåne. 

Att Rögle dessutom precis förlängt med stjärnorna Ted Brithén och Leon Bristedt är en styrkedemonstration som heter duga. 

Säkert är att Cam och Chris Abbott knappast låter sig hänföras av Sveriges finaste arena, den nya megastora jumbotronen eller de exklusiva lamporna i nya loungen. 

Rögles nya ledare vill vinna till varje pris. 

Och om de vinner den här gången - då är styrkeförhållandena mellan Skåneklubbarna i alla fall i gungning.