Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Maktskiftet väntar runt hörnet i Skåne

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Glöm storebror Malmö och lillebror Rögle. 

Nu utmanar underdogen från Ängelholm på allvar i den skånska maktkampen – och vi kan ana ett maktskifte runt hörnet. 

Det har varit lillebror och storebror. 

Rögle cementerat i rollen som jojo-lag mellan SHL och hockeyallsvenskan, oförmögna att etablera sig i finrummet på allvar. 

Malmö, förvisso märkta av historiska cirkusföreställningar, men ändå laget med både större ambitioner och möjligheter. 

Och de två senaste säsongerna har Malmö tagit bastanta steg uppåt i hockeyns finrum medan Rögle har harvat i botten. Det sista året var ren klasskillnad när Rögle dessutom präglades av ett kaos likt det forna Malmö.  

Oavsett utgång i enskilda derbymatcher har den skånska kungakronan gjutits fast allt mer på Percy Nilssons stolthet.   

Sneglat på Växjö

Men nu skakar de malmöitiska fogarna. 

Förhandssnacket den här säsongen har handlat om Rögle, Rögle och så lite mer Rögle. 

Med all rätta, dessutom. 

Ängelholmsklubben står under bröderna Abbotts ledning för den mest intressanta satsningen i hela SHL och med värvningar som Mattias Sjögren och Jonas Ahnelöv visar man att satsningen gått hem i hockey-Sverige. 

Samtidigt har Abbotts sneglat på Växjös strategi för att etablera sig snabbt i SHL och satsar på många etablerade importer. 

Malmö lider å sin sida av en ekonomisk svångrem efter ett nytt ekonomiskt debacle och har nada noll spelare som sticker ut i laguppställningen. Förutom målvakterna som är top of the line, förstås. Malmö har också till skillnad från Rögle satsat betydligt mer svenskt. Det har förvisso länge varit en önskvärd väg att gå av Patrik Sylvegård men det kräver ändå några tyngre namn för att lyfta. Namn som Redhawks med all tydlighet saknar. 

Upplagt för maktskifte

På papperet är Rögle just nu Skånes bästa hockeylag alla dagar i veckan. 

Vid en snabb titt på åtta experter och hockeyprofilers SHL-tips har sex stycken tippat Rögle före Malmö den här säsongen. 

Det är som upplagt för maktskifte – men det är långt från självklart.  

Det finns ett antal högst intressanta frågeställningar runt lagen.  

Rögles spelare och ledning har haussat upp förväntningarna genom att snacka om att bli ett topplag och vara med och slåss om SM-guldet. Det kan man tro vad man vill om men Rögle slutade på 13:e plats i fjor. Som nästjumbo. Oavsett att det är en helt annan organisation och lag nu så är det ett väldigt stort kliv att ta. Väldigt stort. Man ska nämligen inte underskatta avsaknaden av framgångs- och vinnarkultur i väggarna. Rögle har laget – och tränarna och ledningen – för att bli årets utropstecken men det är ingen garant för att lyckas.  

Det måste också ställas ett frågetecken för Rögles inledning på säsongen. Rögle har mött hårt motstånd och två förluster så här tidigt på säsongen är i grunden inget att stressa upp sig över. Men under de för Rögle skyhöga målen kan det lätt växa sig till ett större ångestmoln. Med klubbens höga svansföring är det naturligt närmare till negativa rubriker och fiaskostämplar i motgångar.  

Fått mersmak av slutspel 

Malmö har ett homogent lag med mycket karaktär som kan mangla ner vilket motstånd som helst i serien. Enstaka matcher under grundserien. I det långa loppet torde avsaknaden av spets fälla laget. 

Samtidigt har Malmö tagit ordentliga kliv senaste säsongerna mot att bli ett topplag i SHL, både sett till organisationen och resultatmässigt. Klubben är definitivt på rätt väg. Frågan är om ledningen sitter lugnt i båten om det går sämre än förra säsongen. Det förefaller ganska troligt att Malmö fått mersmak av slutspelshockeyn och kommer agera om laget sladdar.   

Styrkeförhållandet mellan de skånska lagen är mer ovisst än på länge – och med det känns den skånska hockeyn också mer spännande än på länge. Det kommer inte bara ge ett uppsving i intresse och prestige för de fyra derbyna utan även för intresset i stort för skånsk hockey. Bröderna Abbotts lovvärda satsning i Ängelholm kommer inte bara gynna Rögle utan även Malmö. Men just nu är det fördel Rögle i kampen om Skåne.