Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Kommer de offra sig för att rädda klubben?

Bröderna Abbot.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

Skånederbyt blir det första stora karaktärstestet för Abbotts Rögle. 

Och en fingervisning om de kan plocka fram vad som kommer krävas för att reda ut säsongen. 

Det är längesen ett Skånederby har känts så intressant på förhand utan att vara av direkt avgörande karaktär. 

Sett till att det är mitt i serielunken, många matcher kvar och varken första eller sista derbyt den här säsongen är det inte så mycket att hetsa upp sig över. Men hockey i allmänhet och derby i synnerhet är förstås mer mångfacetterat än så. 

 

Jumbon Rögle har efter tvillingarna Abbotts intåg växlat upp till SHL:s mest spännande lag just nu. På kort tid har Cade Fairchild, Almen Bibic, och Mathias From lämnat Ängelholm och Ben Youds, Lucas Elvenes, Janne Jalasvaara och Stephen Perfetto kommit till. Samtidigt har hemmasonen Ted Brithén tappat sitt ”C” på bröstet. 

Abbotts har gått fram som ångvältar och fattat beslut utan silkeshandskar. 

Samtidigt är pressen blytung på de grönvita. Poängsnittet har fördubblats sedan Abbotts maktövertagande men det krävs ytterligare uppryckning för att undvika kval. Poängen i Skånederbyt kan mycket väl bli skillnaden i slutändan för hur ångestladdad säsongsavslutningen kommer bli i Nordvästskåne. 

 

Men ännu mer intressant blir det karaktärstest som väntar mot Malmö. Derby är derby brukar det heta och finlir får ofta stå tillbaka för vilja och hjärta. 

Rögle har dels dumpat tunga klubbhjärta i först Christopher Liljewall och nu Almen Bibic och dels har nyförvärven, bortsett från Lucas Elvenes, nada noll anknytning till klubben. Är de nya och kvarvarande spelarna beredda att offra sig helhjärtat för att rädda klubben? Har det stora antalet transatlanter och få egna spelare någon betydelse när det drar ihop sig? Vad har spelaromsättningen gjort med sammanhållningen? 

Abbotts lämnar ingenting åt slumpen och har gjort sig kända för att ge allt och lite till men det stora frågetecknet är ändå till vilken grad de får spelarna att göra det. Den där inre glöden går inte att tvinga fram per automatik men frodas ofta av klubbhjärta, djup lagsammanhållning eller extra personlig vinning. Och den ska inte förväxlas med ett professionellt uppträdande, vilket kan förväntas av alla spelare. Det är det där lilla extra som gör skillnad i de tuffaste matcherna. Det som kommer ställas på sin spets i ett lag som krigar i botten. 

 

Svaret får vi förstås inte förrän till våren men derbyt kommer ändå med sina speciella förutsättningar ge en fingervisning var laget står i karaktär. Och det kan bli viktigare i slutändan än hur många poäng som stannar i Lindab arena denna gång. 

För Malmö är det också nog så viktigt att börja vinna matcher. Redhawks huserar i mitten av den förvisso haltande tabellen men om man ska vara ett topplag gäller det att hitta vägar att vinna matcher. Då räcker det inte att snacka bra prestationer