Foto: MARCUS PALMGREN / BLTFoto: MARCUS PALMGREN / BLT
 Foto: MARCUS PALMGREN / BLT
Elisabeth Lindbäck

Bär fortfarande spår av att vara SHL:s svarta får

Publicerad

En personlig tragedi, ja. 

Men det går inte att blunda för att det också är en pinsam fylleskandal som tär på KHK:s redan ansträngda kamp för att vara en professionell och respekterad klubb i SHL

Bara några minuter innan Karlskronas representanter Ove Molin och Mattias Karlsson klev upp på scenen på upptaktsträffen på Vasateatern i Stockholm damp bomben om sportchefens fylleskandal ner. 

Nu är det först och främst en personlig tragedi för Patric Larsson.  

Och den ska inte på något vis förknippas med Anders Borgs fylleskandal, som det är lätt att föra tankarna till när rubriker om ”fylleskandal” kablas ut på nytt. 

Vd Charlotte Gustavsson var tydlig när jag frågade om det handlar om några incidenter som skulle kunna få rättsliga påföljder: 

– Nej, nej, absolut inte. Det var lite för mycket alkohol. Lite opassande beteende men ingenting som kan få rättsliga påföljder.  

Men ändå. 

Vid sidan om den personliga tragedin för Patric Larsson tär det på Karlskronas rykte som hockeyklubb. 

SHL:s svarta får

KHK bär fortfarande spår av att vara SHL:s svarta får, inte minst efter att upprepade gånger visat bristfälliga kunskaper i att hantera plus och minus. 

En sådan här händelse får inte klubben att framstå mer proffsig. 

Tvärtom. 

Mattias Karlsson tog själv upp att Karlskrona inte kan jämföras med klubbar som HV 71 och Färjestad när det kommer till hur föreningen sköts men att det också kan vara charmigt. Och så är det förstås. 

Men fylleskandaler är aldrig charmigt. 

Och det får lätt den charmiga delen av KHK att bara framstå oseriös, amatörmässig – och lite känsla av ”bonnlag”.

Därför var vd Charlotte Gustavssons offensiva taktik i hanteringen av incidenten direkt nödvändig. 

Ett försök att ducka och sopa under mattan hade förvärrat situationen. 

Och skamfilat KHK:s rykte än mer.

Charlotte Gustavsson ger tydliga signaler 

Nu gjorde Charlotte Gustavsson det enda rätta, hon agerade omgående med pondus, stod upp och svarade rakt på frågor och genom att stänga av Patric Larsson ger hon tydliga signaler om vad som är förenligt med klubbens värdegrund och professionalitet. 

Samtidigt finns ett stort hjärta och medmänsklighet med i bilden för personen Patric Larsson. 

Det är bra.

För laget tror jag incidenten får nära noll betydelse. 

Truppen är satt. 

Men för KHK som SHL-klubb och framför allt hockey-Sveriges syn på Karlskrona är detta den sämsta möjliga starten på säsongen.

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag