Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
 Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Elisabeth Lindbäck

Inse ikonens värde och reparera relationen, Rögle

Publicerad

Vilken stjärna han är, Juhamatti Aaltonen! 

Petad och bortjagad – då svarar han med ett hattrick och sylvass passning till klubben. 

Det är dags att Rögle inser värdet av den finländska ikonen, reparerar relationen och går vidare tillsammans.  

Allt annat är ett monumentalt misslyckande.

Det krävs inte någon Einstein för att förstå att Juhamatti Aaltonen inte är Rögles mest önskvärda spelare just nu. 

Trots ett hattrick som sjösatte krossen av serieledaren, och tre blytunga poäng, aktade Chris Abbott sin tunga noga från att säga att han kommer vara kvar säsongen ut. Han öste diplomatiskt beröm över stjärnan, för målen, arbetsinsatsen och hur han hanterat situationen, men om framtiden stannade det vid: 

– Om han fortsätter producera och anstränger sig finns det inget att oroa sig för…

 

Missförstå mig inte, krav ska ställas på en spelare med Juhamatti Aaltonens kaliber.

Men om man lägger ihop hur Abbott öppet har ifrågasatt finländarens vara i Rögle med huvudpersonens kritik till klubben i pausintervjun i C More är situationen betydligt mer komplicerad och infekterad än så. 

– Jag sa att jag skulle vara redo när de gav mig en chans. Samtidigt vet jag inte hur situationen är mellan mig och Rögle….Det är fortfarande en konstig situation.  

– Jag ville visa alla vad de skulle förlora om de gör sig av med mig.

När hjälten möter pressen efteråt säger han att han inte vill starta något och gnälla på dem. Det är business för klubben, det är business för honom och de är bossar och han måste respektera deras beslut. Om framtiden har han ingen aning. 

– Vi får se, kanske ser det ljusare ut efter dagens match.  

 

Det går att säga mycket om Juhamatti Aaltonen. 

Kanske är han SHL:s mest svårhanterade spelare. 

Och fyra mål på 27 matcher är inte värdigt en spelare av hans karaktär. 

Precis som att arbetsinsatsen har varit klandervärd många gånger. 

 

Men Juhamatti Aaltonen är också en av SHL:s bästa spelare under sina bästa stunder. 

Det är en spelare med unika egenskaper. 

En spelare som har potential att bli den avgörande skillnaden mellan kval och säkrat kontrakt – eller lyckat kval kontra degradering- för Rögle den här säsongen.

Fixstjärnan kan avgöra matcher på egen hand, inte minst i det så viktiga powerplay-spelet. Dessutom är Juhamatti Aaltonen viktig som profil för Rögle. 

Det är en spelare som bidrar till en hype runt laget på hemmaplan. 

Det är en spelare som om han hittar rätt i Rögletröjan kommer locka fler till Lindab arena, vilket i sin tur bär fram laget.  

 

Juhamatti Aaltonen är Anders ”Masken” Carlssons prestigevärvning och därmed ska man vara försiktig med att klandra den nya lagledningen för den uppkomna situationen. Men det är ofrånkomligen upp till Abbotts att lösa situationen. 

Att tända en spelare med ett hot om att han kan få sparken fungerar inte i längden. Denna gång tog Aaltonen det som motivation att visa att ledningen har tokfel och det blev succé. Men nu anser troligtvis Aaltonen också att han visat vad han går för. 

Om Aaltonen ska fortsätta leverera i Rögle krävs att relationen repareras nu och att ett mer långsiktigt förtroende byggs upp. 

Det kan sluta riktigt lyckligt - om båda parter bjuder till. 

Annars är och förblir Juhamatti Aaltonen och Rögles relation ett monumentalt misslyckande. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag