Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Här är hetaste snackisarna från inledningen på SHL

Nu rullar SHL på och snart har det gått tio omgångar. 

Mycket har handlat om SHL:s framtid och pamparnas debacle men det finns förstås så mycket annat att lyfta fram under säsongsinledningen. 

Här är tio snackisar från de sydsvenska inslagen i finrummet. 

1. Sylvegårds Hockey Liga

För första gången i samma lag på seniornivå har bröderna Emil och Marcus fått SHL att  handla om Sylvegård, Sylvegård och lite Sylvegård till - i tid och otid. Och det är ingen vågad gissning att det kommer bli många fler rubriker framöver. Hetlevrade, kaxiga och en förkärlek för att vara där det brinner till på isen men även öppna och frispråkiga utanför isen. Bröderna känns redo att ta över som SHL:s "dårar" efter Per Ledin och Andreas Jämtin. De älskar det och de sätter en härlig färg på ligan. Dessutom har bröderna även visat framfötterna på isen. Mer Sylvegård, tack! 

 

2. Malmös säsongsinledning - 2:a i tabellen 

Jag var övertygad om att Malmö skulle kunna kämpa sig till segrar mot vilka lag som helst - men att Redhawks utan stjärnnamn skulle väga för lätt i långa loppet. Jag är inte redo att pudla mitt förhandstips på Malmö utanför topp sex, vi är dessutom mindre än en femtedel in i serien, men laget har onekligen gjort det riktigt bra under säsongsinledningen. Förvånansvärt bra samtidigt som andra förhandsfavoriter inte har imponerat i den utsträckning man förväntat sig. Gruppen ser dessutom ut att ha kommit ihop och trivas med varandra på ett sätt som man kan tro att till och med Percy Nilsson är nöjd med. 

 

Malmö har fått en bra start på serien. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

3. Växjös måltorka 

Regerande mästarna Växjö, som gjorde näst mest mål i SHL:s grundserie den gångna säsongen, har drabbats av måltorka deluxe. Under säsongsinledningen har endast jumbon Rögle gjort mindre mål. Växjö har förvisso tappat en viss Elias Pettersson och lirare som Robert Rosén men det är också hög tid för ersättarna att kliva fram. 

Sam Hallam tycks i alla fall ta den uteblivna målskörden på yttersta allvar, i alla fall om man nu tolkar honom ordagrant från presskonferensen efter förlusten i Malmö. "Det är klart att vi behöver göra mer mål och jag är orolig hela tiden. Det är en del av mitt jobb känns det som, lite som att man oroar sig för sina barn"

 

Sam Hallam, tränare i Växjö. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

 

4. Chris och Cam Abbott - Rögles ledning

Upp som en sol, ned som en pannkaka. Cam och Chris Abbott tog Rögle och hela hockey-Sverige med storm i våras och har beskrivits som otroligt spännande och männen som ska ta klubben till toppen. 

Nu är tongångarna minst sagt annorlunda. Laget är som jumbo oceaner från toppen och det rapporteras om kollissioner mellan spelare och Abbott. 

Framtiden är minst sagt spännande i Ängelholm och säkert är att det är nu som Abbotts ledarskap prövas på allvar. 

 

Cam Abbott, tränare i Rögle. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

5. Malmö Redhawks Division 1-räddare

Albin Johansson och William Kaijser trodde nog inte att de skulle spela SHL-hockey med Malmö när de inledde i Arboga i division 1 den här säsongen. Men ett skadekaos senare stod de plötsligt i Malmötröjan. 

Nu är det dessutom klart att Malmö kallar tillbaka Albin Johansson, som spelade med AIK i hockeyallsvenskan under den gångna säsongen, för längre lån den närmaste månaden. En minst sagt intressant "hemvävd" lösning. 

 

Albin Johansson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

 

6. Malmös målvaktspar 

Den gångna säsongen skulle bli en kamp mellan Viktor Fasth och Oscar Alsenfelt om vem som är SHL:s bästa målvakt. Men ingen av dem kom riktigt upp till sin fulla rätt. Nu däremot. Nu tror jag att Alsenfelt studsar tillbaka efter det "mellanår" som kom efter att han för två år sedan var målvakten på allas läppar. Samtidigt tror jag att Viktor Fasth har acklimatiserat sig till SHL och nu kommer visa sin fulla kapacitet, utan de orimligt stora förväntningarna från i fjor.

Båda har inlett den här säsongen riktigt bra. Samtidigt leder Cristopher Nihlstorp målvaktsligan sett till räddningsprocent.  Där har vi en målvaktskamp som heter duga.  

 

Oscar Alsenfelt. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

 

7 Olle Liss, Rögle

Få spelare har fått sådant genomslag som Olle Liss fick när han hämtade från Pantern till Rögle ifjor. Alla snackade Olle Liss. Och Liss levererade. Forwarden var till och med ett namn för VM. 

Nu är det betydligt tystare runt dalkarlen som har gjort ett mål och en assist på de första åtta matcherna. Rögle, och hela hockey-Sverige, väntar på den där klyschiga "islossningen". Vakna Liss! Succésagan från ifjor skriker efter en fortsättning. 

 

Olle Liss, Rögle.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

 

8 Hyllningarna till Oliver Mattsson

Så vackert att se hur hockey-Sverige har gått ihop efter att det ofattbara hände när Malmötränaren Jesper Mattssons son Oliver Mattsson somnade in efter en tids sjukdom. 

I samband med Skånederbyt häromveckan hade Malmös värsta rivale Rögles supporterklubb ordnat en banderoll med texten "Vila i frid, Oliver"

– När någon kämpar för sitt liv så spelar det ingen roll vilket lag vi hejar på, hockeyn förenar oss alla när det behövs som mest, sa Jenny Karlsson i AIA:s styrelse.

 

Angel Island Armys hyllning till Oliver. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

 

9 Den oväntade tabellen

Vi har kommit mindre än en femtedel i serien, jag vet, JÄTTEMYCKET kommer att förändras, men det är ändå befriande att se hur den skiljer sig från förhandstipsen. Inte minst efter en säsong där Växjö var överlägsna till slut så är det kul med lite skrällar och oväntade toppar och dalar. Serien har inte hunnit sätta sig och det är bara att njuta av spänningen och ovissheten. Fortfarande vet vi inte vilka som kommer utkristalliseras till topp- respektive bottenlag. 

Ännu roligare hade det förstås varit om tabellen inte haltat men det är förstås utopi. 

 

10 Publikfiaskot 

Malmösupportrar?!?!?! Hoho?!?! Var är ni? Hockeysäsongen har börjat och Malmö har dessutom inlett säsongen publikfriande. Till och med de största medgångssupportrarna torde kunna krypa fram från sina vrå nu. Men icke. 

5877 sålda biljetter mot Djurgården och 5236 sålda biljetter mot Frölunda är pajaseri. 

Det må vara konkurrens av fotboll, barn som ska köras hit och dit och nattas, en sammetslen soffa och jada men så dåligt kan det inte vara. Skärpning Malmö. 

 

Hoho, var är publiken? Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN