Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Lindbäck

Ett önskat topplag kan inte skylla på skador

Foto: BILDBYRÅN

Tre poäng. 

Det är vad som skiljer Malmö och Rögle inför säsongens tredje derby, drygt halvvägs in i serien.  

Har vi missbedömt lagen? 

Frågan är berättigad. Och svaren behöver komma nu.   

Decenniets sista Skånederby. 

Över 12000 i arenan. 

Förutsättningarna finns för en ny derbyfest som etsar sig fast i minnet många år framåt men låt oss lägga nostalgin åt sidan för ett ögonblick och se vad vi faktiskt har på bordet. 

Å ena sidan ett hemmalag som egentigen ingen trott på från första början och som man kan säga har kravlat i sankmark hela säsongen. Ganska platt formkurva. Inga djupa dalar men inte heller några längre höga toppar. De har hyllats i sporadiska framgångar men nog sågats ännu mer i motgång för avsaknaden av spets och så vidare. 

På andra sidan finns ett Rögle som höjts till skyarna innan premiären och som började serien häpnadsväckande bra. Sedan hände något. En tung period tog vid och laget tappade toppositionen. 

Och när vi nu tittar i tabellen skiljer det tre (!) ynka poäng mellan Skånerivalerna, förvisso med en match mindre spelad för Rögle. 

Det är intressant. 

Jag vet att Rögle har varit otroligt skadedrabbat, dessutom på tongivande spelare och det är klart att det spelar in för resultaten. Det finns ingen som kan tvivla på exempelvis Ted Brithéns betydelse i Ängelholmslaget. Men alla vet att skador ingår i sporten och något som lagen får hitta en väg att hantera. Om Rögle har som ambition att vara ett topplag så går det inte att skylla på skador.

Jag påstår inte att Rögle har skyllt hela formsvackan på skador men jag vill påstå att det är av yttersta vikt att laget internt söker orsaker till formsvackan utanför skadelistan.  Eller till oförmågan att hantera skadorna. 

Det finns många exempel på lag som varit framgångsrika med långa skadelistor. Malmö hade Christoffer Nihlstorp, Carl Johan Lerby, Lukas Haudum, Rhett Rakhshani, Andy Miele, Robin Alvarez och Frederik Storm frånvarande när man slog Luleå på bortais säsongen 2017/18. Samma säsong som laget slutade sexa. 

Rögle har en enorm kapacitet på papperet och vi har sett vad laget går för i medvind. Segern i förlängning senast över Färjestad var definitivt ett steg i rätt riktning. Men Rögle behöver bygga vidare på den prestationen. Ta stora steg i den riktningen om det ska lyfta igen. Hitta tillbaka till den vinnarkänsla som fyllde katakomberna i Catena arena i början av säsongen. 

Det finns få mer slitna klyschor i sportvärlden än vinnarkänsla men det är ändå det vi landar i här. Det är vad Rögle måste bygga upp för att få ett flow och ta hem de jämna matcherna – som kommer krävas för att landa en topplacering framåt vårkanten.  Samtidigt ska vi komma ihåg att Rögle historiskt sett är ett av de bästa lagen på att ta sig ur tunga perioder och göra stordåd just framåt vårkanten. Klubbens bästa period på säsongen är inte ens här ännu. 

Men historien upprepar inte sig självmant. 

Och här och nu kan och ska vi förvänta oss mer av Rögle. Tre poäng ner till Malmö efter 27,28 omgångar är en missräkning, inte minst efter den otroliga inledningen. 

Med eller utan skador. 

Malmö då? Om laget vinner Skånederbyt och får ett allvarligt hugg på topp sex så här långt in i serien är det imponerande. Då är vi många som har underskattat Rödhökarnas potential i år. 

Säkert är att det som alltid ligger mycket i potten i derbyt.

Det handlar om vägval och riktning när vi går in i 2020.