På måndagen berättade Oscar Möller att hans fru drabbats av en hjärntumör och att han tar timeout från hockeyn för att vara med sin familj i den svåra situationen. Foto: JONAS LJUNGDAHLPå måndagen berättade Oscar Möller att hans fru drabbats av en hjärntumör och att han tar timeout från hockeyn för att vara med sin familj i den svåra situationen. Foto: JONAS LJUNGDAHL
På måndagen berättade Oscar Möller att hans fru drabbats av en hjärntumör och att han tar timeout från hockeyn för att vara med sin familj i den svåra situationen.  Foto: JONAS LJUNGDAHL
David Åslin fick två matchers avstängning och 8000 kronor i böter efter domarhån. Rögles supportrar samlade in pengar till hans böter. Foto: BJÖRN LINDGREN/TTDavid Åslin fick två matchers avstängning och 8000 kronor i böter efter domarhån. Rögles supportrar samlade in pengar till hans böter. Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
David Åslin fick två matchers avstängning och 8000 kronor i böter efter domarhån. Rögles supportrar samlade in pengar till hans böter.  Foto: BJÖRN LINDGREN/TT
Elisabeth Lindbäck

Ett fint och kärleksfullt supporterinitiativ

Publicerad

Supporterinsamlingen till Skellefteåstjärnan Oscar Möllers familj är lika fin och fylld av kärlek som viktig. 

Det är precis vid sådana här tillfällen som supportrar ska gå ihop och visa sitt stöd. 

Däremot måste det vara slut på insamlingar till spelarnas böter.  

Det var på måndagsförmiddagen hockeysverige nåddes av det väldigt tråkiga beskedet att Skellefteåstjärnan Oscar Möllers fru drabbats av cancer, närmare bestämt en hjärntumör.  

I sådana stunder känns hockeyn oviktig, allra mest för Oscar Möller med familj förstås.  

Livet är så mycket större än om rött, blått eller vitt lag vinner.  

Men supportrarna, gemenskapen och kärleken i sporten blir aldrig oviktig.  

Aldrig någonsin.  

Tvärtom är det i tuffa situationer som den här hockeyfamiljen blir som viktigast.    

 

Strax efter beskedet drog Skellefteåsupportern Elin Nyström igång en insamling på sociala medier för att visa sitt stöd till familjen Möller. 

Gensvaret? 

Överväldigande. 

På tisdagsmorgonen hade över 50 000 strömmat in. Och Elin Nyström sätter själv bäst ord på det i ett inlägg på Twitter.

”Tanken från början var ju att få ihop till en fin bukett till familjen för att visa vårt stöd. Nu blev allt så enormt stort, överskottet kommer gå till Cancerfonden….Känner mig hedrad som får leda denna insamling, detta är så mycket större än att bara visa sitt stöd till familjen Möller i deras svåra tid….Tillsammans kommer vi rädda liv.” 

Det är vackert.  

Rörande.  

Fyllt av kärlek.  

Och det vittnar om vilken positiv kraft som finns i sporten och bland supportrarna.    

Den pågående insamlingen till Skellefteåstjärnans familj och uppslutningen till TV-profilen Camilla Nordlunds insamling till Cancerfonden är två positiva exempel bara den senaste tiden.  Det är precis vid sådana här tillfällen som supportrar ska gå ihop och visa sitt stöd.  

Inte för att betala spelares böter till Disciplinnämnden.     

 

Lika mycket som jag hoppas att hockeyfamiljen fortsätter visa handlingskraft och kärlek i tuffa situationer, även när det inte handlar om liv och död, hoppas jag vi sett den sista insamlingen till en bötfälld spelare.    

Hittills den här säsongen har bland annat Rögles supportrar samlat in pengar till Almen Bibic och David Åslin samt HV71:s fans till Andreas Borgman.    

Det kan givetvis ses som en fin gest i grund och botten. Jag har all respekt för fans som vill stå bakom spelare som de tycker har behandlats orättvist. 

 

Men det slår väldigt fel.  

Främst av två anledningar.    

Svensk hockey, däribland SHL-klubbarna, har gett DN i uppdrag att bötfälla spelare som gjort något regelvidrigt böter. DN är till för hockeyns bästa och för att skydda spelarna. Sedan kommer det alltid komma tillfällen när supportrar tycker straff är helt horribla men det är aldrig fansens sak att acceptera enskilda spelares böter eller inte. När fansen samlar in pengar går de indirekt mot sina egna klubbar – och spelare.    

Vidare kan det faktiskt tolkas orättvist mot spelarna. Ett exempel är Daniel Sylwander som kände sig så felaktigt dömd av DN att han överklagade sitt straff till Riksidrottsnämnden i oktober. Varför ”accepterade” Röglefansen den domen men inte Almen Bibics eller David Åslins? Är Bibic och Åslin viktigare för Rögles supportrar än Sylwander? Har Bibic och Åslin svårare att betala själva?  

 

Nu tror jag förstås inte att det är så i något av fallen – men det är faktiskt dessa signaler som fansen riskerar sända när de bestämmer sig för att hjälpa vissa spelare. 

Och det är djupt olyckligt, inte minst när det gäller Rögle. För om det är någon supportergrupp som sticker ut lite extra sett till passionen för spelarna och laget så är det faktiskt Rögles. 

Och nästan alla gånger är det, precis som med alla andra supporterinitiativ, faktiskt positivt. Det får vi aldrig glömma. 

Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag