Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

En skam – det är så fruktansvärt låg nivå

Växjö Lakers före detta vd Anders ÖmanFoto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Luleå leder kvartsfinalserien mot Luleå med 3-0 i matcher.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Det finns verkliga problem - och så finns det påhittade.

Och de verkliga blir svårare att lösa om vi fokuserar för mycket på de påhittade.

Fotbollsspelarna Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf har de senaste dagarna fått hot och hat på sociala medier. Forsberg för att han lämnade landslagssamlingen och Lindelöf för att han tackade nej av personliga skäl.  

Det Anders Öman, det är fan i mig en skam för idrotten. Det är så fruktansvärt låg nivå, det är fullständiga idioter som ligger bakom detta. Slödder om du så vill. 

Och det är där ditt utspel hör hemma om vi pratar nutid. 

Att som tidigare Lakers-vd lägga de här orden på Luleåklacken under en slutspelsmatch visar däremot på en total avsaknad av perspektiv och förankring i verkligheten.

För vadå?

För att de skrikit att motståndarna Brendan Shinnimin är en kyckling? 

Anställda på ett normalt företag inom näringslivet går inte runt och proppar konkurrenter. 

De skriker antagligen inte heller kyckling för att psyka varandra.  

Men precis som idrotten har sina egna spelregler på planen måste kulturen på läktaren också få gå utanför gängse ramar. 

Det handlar inte om att supportrar ska få skrika vad som helst. 

Hot, rasism och sexism hör inte hemma någonstans. 

Men kyckling, det är jag övertygad om att samtliga spelare på elitnivå kan leva med. Det har min storebror klarat länge, så fort jag kan ana minsta överläge när vi pratar prestigefylld träning brukar jag maxa antalet kyckling-emojis i sms-svaret. Ännu har han aldrig kallat mig slödder. Pust. 

Om man går bananas likt Anders Öman gör i sitt utspel mot Luleåklacken undermineras kritiken och gränsdragningen till när det verkligen är befogat, likt fallet med Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf senast. Det är vid sådana tillfällen alla behöver göra sina röster hörda och markera å det grövsta. Men om man tillåts göra det redan vid ”kyckling” blir det i slutändan svårt att särskilja vad som egentligen är viktigt. Alla är då redan utleda sedan långt tillbaka på att alla tar illa vid sig av allt. Och få saker är mer tröttsamt. 

I den bästa av världar lyfter supportrarna det egna laget till högre höjder. En del av det spelet kan, precis som på planen, vara att sänka motståndaren. En klack som får en motståndare att tappa fokus i slutspelstider har faktiskt lyckats. Om Luleås klack lyckats påverka Shinnimin låter jag vara osagt men jag hyllar försöket. 

För inte tror väl någon att ramsor likt - Heja laget friskt humör, det är det som susen gör! - gör skillnad för någon någonstans. 

 

https://twitter.com/Anders63Oman/status/1110633383313457157