Kevin Clark, Brynäs. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNKevin Clark, Brynäs. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Kevin Clark, Brynäs. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tony Mårtensson, Linköping. Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅNTony Mårtensson, Linköping. Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN
Tony Mårtensson, Linköping. Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Lindbäck

Det är daltande på högsta nivå

Publicerad

Brynäs och Linköping får ursäkta. 

Det är melodifestivalen eller barnidrott att bjuda in dem till slutspelet.

Slaget om Le Mat-pokalen måste få vara värt mer. 

Ikväll inleds säsongens viktigaste och mest prestigeladdade matcher, predestinerade Sveriges bästa hockeylag. 

Känner ni vibrationerna? Den totala hockeyfebern, eller inte nej…?  

Fullt förståeligt, det är inte på riktigt ännu. 

Först ska fyra lag som uppenbart inte ansetts ha fått tillräckligt många matcher, 52 stycken, på sig för att bärga en kvartsfinalplats få ytterligare en chans. 

Hej, melodifestivalen! 

Hej, barnidrott! 

Hej, ta ner värdet på slaget om Le Mat. 

Gör om, gör rätt

Det har sagts många gånger innan men det tål att upprepas tills SHL tar förnuftet till fånga och gör om. 

Gör rätt. 

Och går tillbaka till det utomordentliga upplägget med åtta lag direkt till kvartsfinal.  

För allvarligt, vad är det som gör sport till något av det bästa som finns? Jo, spänningen och dramatiken. De minimala marginalerna mellan att vinna och försvinna. Och känslostormarna däremellan. 

Och omvänt är det avsaknaden av detta som gör träningsmatcher meningslösa för alla utom närmast sörjande. 

Är det verkligen fantastiskt?

SHL har redan en lång grundserie som tidvis får kämpa med intresse. 

Främst för att det faktum att tio av 14 lag går till slutspel inte är direkt nervkittlande. 

Men på sajten hockeynews.se hyllar SHL:s vd Jörgen Lindgren den förlängda slutspelsmodellen: 

– Hitintills har vi tyckt att det har varit bra för alla inblandade. Inför serien har det tippats av er i mediedelen och av fansen att det är en åtta-tio lag som kan vara i slutet och det är väl fantastiskt att man tror att så många kan vara med…

Är det verkligen fantastiskt att alla lag som tippats kunna vara med på förhand också får vara med i slutet? EFTER 52 omgångar?  

Det tar död på all spänning

I mina ögon tar det snarare effektivt död på nära nog all spänning i grundserien. 

Och i praktiken betyder det att det närmaste laget som missade slutspel är Rögle vars nästan halva säsong var katastrofdålig. Ängelholmslaget var i höstas avhängd jumbo men till slut bara nio poäng från slutspel. 

Och till Brynäs som bara vunnit två av sina åtta senaste matcher, totalt har -16 i målskillnad och förlorade med 3-8 mot Frölunda i helgen säger vi grattis till slutspelsplatsen. Hujedamej.

Daltande på högsta nivå

SHL:s förlängda slutspelsmodell tar alltså inte bara bort nästan hela spänningsmomenten under stora delar av säsongen utan drar även ner värdet i slutspelet.

Sverige är ett briljant hockeyland med fantastiskt många bra spelare men för att vara krassa finns det i dagsläget inte tio lag som håller rimlig slutspelsklass. 

Och möjligheten att misslyckas är inte vägen till framgång i sportens värld. Man behöver inte vara Einstein för att ana vad daltandet på högsta nivån med att ”alla” ska få vara med och ingen ska slåss ut utan att fått minst en extra chans kommer få för följdverkningar för hockeyn i stort. Det har också påpekats förut. Men för att uttrycka det milt, det gagnar inte vinnarmentaliteten. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag