Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Elisabeth Lindbäck krönikerar om damhockeyns framtid. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGElisabeth Lindbäck krönikerar om damhockeyns framtid. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Elisabeth Lindbäck krönikerar om damhockeyns framtid. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Elisabeth Lindbäck

Damhockeyn tjänar inte på att bli till välgörenhet

Publicerad

Tänk om SHL-klubbarna dagen till ära tvingas starta ett damlag för att få elitlicens eller ge en ansenlig summa av Tv-miljonerna till sina damer. 

Nej, glöm det. 

Damhockeyn gynnas knappast av att förminskas till välgörenhet eller tvingas på klubbar som något katten har släpat in. 

Det är i stället hög tid för svenska ishockeyförbundet att ge damerna rimliga förutsättningar att själv bygga vidare på. 

Idag på internationella kvinnodagen och alla andra dagar framåt.  

Hockeyn är en av de mest ojämnställda sporterna i Sverige, år 2018.

En av de sporterna som har störst skillnader i förutsättningar mellan könen. 

Det har förstås sina förklaringar i intresse, marknad, ekonomi, historia och så vidare men det betyder inte att det är fine. 

Det är definitivt hög tid att satsa mer på damerna nu. 

Och det ligger faktiskt på svenska ishockeyförbundets bord att gå i bräschen för satsningen. 

 

Frågan om svensk damhockeys framtid aktualiserades efter Damkronornas kapitala misslyckande i OS. Och det finns förstås inget enkelt svar. Inte en enskild lösning.

Jag tror inte på att tvinga SHL-klubbarna att ha damlag för att erhålla elitlicens eller att de ska ge en del av TV-pengarna till damerna. 

Damhockeyn tjänar inte på att bli välgörenhet. 

Damhockeyn gynnas inte av att framstå som något nödvändigt ont i klubbarna. 

Tvång är överlag sällan vägvinnande i längden.  

Och det höjer inte damernas status, vilket är avgörande för att stå starka i konkurrensen i framtiden. 

 

Däremot förväntar jag mig att svenska ishockeyförbundet jobbar häcken av sig för att ge damerna bättre förutsättningar. 

Det torde ligga i förbundets, till skillnad från SHL-klubbarnas, intresse att Damkronorna lyckas. 

Efter debaclet i OS riktade Hayley Wickenheiser, den bästa damhockeyspelaren genom alla tider, skarp kritik till Sverige.

– De var ett lag att räkna med, men nu är de lätta att slå. Jag är orolig... Det är inte alls bra för damhockeyn. Sverige är en stark hockeynation och har fostrat så många bra spelare och att slåss om bottenplaceringar är oacceptabelt… Förbundet måste satsa mer på bygga upp programmet, sa hon till Eurosport.  

 

Sedan vet jag också att svenska hockeyförbundet inte badar i pengar men det handlar även om inställning, engagemang och marknadsföring. 

Om damspelarna får drägliga förutsättningar att träna, spela matcher och vara aktiva längre upp i åren kommer kvaliteten bli bättre, både i klubblag och landslag, och attraktionsvärdet öka på sikt. 

Därmed inte sagt att svenska ishockeyförbundet kan lyfta damhockeyn allena. Men i svallvågorna av en större satsning från förbundet torde marknadsvärdet öka och med det större intresse från sponsorer, tv-tid och mer publik. 

Och på sikt kommer fler SHL-klubbar också satsa mer på damlag, i egenintresse och inte för sakens skull eller ännu värre av tvång. 

Och då kommer vi se helt andra satsningar än vad vi ser eller anar i dag. 

Relaterade ämnen
Elisabeth Lindbäck
Elisabeth Lindbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag