Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Lindbäck

Dags att bestämma vad Rögle ska stå för

Foto: TOMAS LEPRINCE

Rögle inkasserade åttonde raka förlusten i matchen mot Linköping.

Nu är det hög tid att lyfta blicken från det som händer på isen till dem som sätter förutsättningarna för just det.

Och att en gång för alla bestämma – vad ska Rögle stå för? Säsong efter säsong och både i med- och motgång.

Det ligger alltid nära till hands att hänga enskilda spelare i motgång.

Eller tränaren.

Eller som i Rögles fall tala om osannolikt många skador. 

Men när klubben ytterligare en gång ser ut att rusa mot kval, och riskerar ett nytt misslyckande i ambitionen att etablera sig i högsta serien, är det ytterst ett problem högre upp. 

Rögles stora utmaning de senaste åren har varit att etablera sig i finrummet.En förutsättning för att lyckas med det är att klubben har en långsiktig strategi och överens om vad man vill stå för. 

Just nu känns Rögle mer vilset än någonsin. När Anders ”Masken” Carlsson tog upp klubben i SHL fick den hemvävda strategin stryka lite på foten till förmån för värvningar utifrån. Året därpå blev Rögle uppmärksammat i hela Hockeysverige för hur många juniorer som släpptes fram och hur unga spelare utvecklades. Den här säsongen är det svårt att överhuvudtaget sätta fingret på vad klubben egentligen vill stå för. Som jumbo i tabellen och med en lång förlustsvit har det emellertid höjts röster om att de unga spelarna ska få mer speltid och valet att plocka hem Timothy Liljegren från Timrå styrker detta. Men då är vi också över 30 omgångar in i serielunken.

Jag tänker inte peka ut vilken väg som är rätt att gå för Rögle. Det är en fråga för dem högst upp i klubben. Det är styrelsen och klubbens högsta ledning som måste sätta ramarna och bygga den röda tråden för verksamheten. Och däri har Rögle misslyckats inte minst de senaste åren, vilket har en stor del i den bistra verklighet klubben nu upplever. För det är först i motgång en klubb prövas och bristerna blottas. Lex Örebro. Lex Björklöven. 

Det är alltid svårt att jämföra klubbar rakt av men jag tycker ändå det är intressant att göra en parallell till två andra sydsvenska lag, Karlskrona och Malmö. Oavsett vilka lågvattenmärke KHK radade upp den gångna säsongen, och hur bespottade de blev, stod klubben stark i sin identitet. Det fanns en trygghet och en tro på en väg in i framtiden. Karlskrona var och förblev Karlskrona. 

På andra sidan är det bästa exemplet på att tappa sin identitet och börja om och börja om och börja om förstås Malmö. Det var först när klubben fick en stabil ledning efter år av kaos och en mer långsiktig strategi, som de förvisso gjort mindre avsteg från men aldrig lämnat, som Malmö ser ut att vara på väg att etablera sig i högsta serien.   

Därmed inte sagt att det är kaos i Rögle. Men klubben famlar efter sin identitet och det saknas en tydlighet för vad Rögle ska stå för och satsa på. Säsong efter säsong. Eller som Tobias Stark, ishockeyforskare vid Linneuniversitetet, påpekade för mig inför matchen mot Linköping.

– Rögles problem över tid är att man aldrig håller fast vid sin grundidé. I stället tvingas man börja om hela tiden.