De allra flesta av oss förstår att nya Zlatan, Messi och Ronaldo inte hittas i Helsingborg City FC:s knattelag. Vi snackar barn på fem år.
Forskning sedan 80-talet har visat att fysisk mognad förväxlas med talang hos små barn. Enligt Christer Malm, professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet, är det en missuppfattning att barn som är duktiga blir stjärnor. Det finns ingen sådan koppling. Och att se småbarn som blivande elitstjärnor är bara sjukt.
Men Helsingborgsklubbens grundare David Thulin säger uttryckligen att han inte lyssnar på forskares kritik.
Korkat, förstås. Det borde han göra. Sedan borde fler lyssna på honom, också.
Om man bara skummar förbi allt bullshit som att hitta nästa Zlatan och att göra så många spelare som möjligt till professionella fotbollsspelare i beskrivningen till knattelaget på klubbens hemsida – då kommer något intressant.
”Vi kommer att ha seriösa och effektiva träningar, men självklart på ett kul och lekfullt sätt för att alla barnen ska tycka fotboll är det bästa som finns!”
Idrott är inte barnpassning
Många idrottsklubbars verksamheter för de yngsta barnen håller väldigt låg nivå.
Det är stora grupper. Unga ledare som behöver extraknäck. Flamsiga barn.
Oseriöst, helt enkelt.
Idrott ska inte fungera som barnpassning. Idrottsplatser är inte lekplatser.
Tyvärr förväxlas ofta utveckling och lärande i dag med resultathets. Kanske för att det finns en påtaglig ängslighet när det kommer till svensk barnidrott. Men att ha disciplin och fasta ramar i en barngrupp är en förutsättning för lärande. Och att få lära sig en idrott på riktigt kan vara jättekul och nyttigt även för små barn. Det mår väldigt många barn bra av, inte bara ur motionssynpunkt. Det handlar inte om att göra mål, vinna matcher eller få medaljer.
Man behöver alltså inte tro att det bor en världsstjärna i ens barn för att man väljer seriös träning tidigt. Helsingborg City FC:s grundare David Thulin trampar snett i sin målsättning – men han tror mer på barns förmågor och driv än många andra i idrotten. Det ska han ha en eloge för.
Högre krav på ledare
Entusiastiska föräldrar och ambitiösa ungdomar i all ära men i den bästa av världar hade kraven på ledarna varit lika stora för de allra minsta barnen som för ungdomsgrupperna. Med otillräckliga ledare kan du döda ett barns intresse på nolltid. Och leka pjätt eller fjanta med jämnåriga kan barnen göra på förskola, fritids eller på rasterna i skolan. Eller, om man så vill i idrotten, men då utan på bekostnad av de som vill ha seriös träning.
Uppdelningen och selekteringen borde inte vara mellan de som är bra och dåliga på fotboll. Den borde vara mellan de som vill lära sig spela fotboll och de som vill att träningarna ska vara lek, flams och trams.
Där är David Thulin något på spåret.