Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Elisabeth Lindbäck

Inkonsekvensen är ett hån mot alla inblandade

Foto: C More

Den här helgens inkonsekventa arbetssätt från domarna är ett hån mot alla inblandade.  

Låt därför daladerbyts användning av mediakuben statuera exempel nu.  

Få saker föder mer irritation och ilska än inkonsekvens. 

Förmodligen härrör det lite från den svenska jantelagens ställning, att saker helst ska vara millimeterrättvisa.  

Men mitt i brinnande slutspel och kval utmanar hockeyn allt vad rättvisa heter. 

Det andra kvalslaget om Siljan inleddes med att Andrew Rowe fick matchstraff efter huvudtackling på Martin Karlsson - efter att domarna sett reprisen på mediakuben.

Inget konstigt med det kan jag tycka. 

Om det inte varit för att en huvudtackling missades i matchen mellan Malmö och Frölunda mindre än 24 timmar tidigare - just med förklaringen att domarna inte fick titta upp på mediakuben där repriser vevades.

 

Allvarligt. Hur kan det skilja så? Det är kval till högsta serien och slutspel. Miljoner på spel. Himmel eller helvete för supportrar. Det är ingen amatörverksamhet eller high chaparrall. Eller det är just det som det är men inte borde vara rättare sagt. 

– Jag tycket det är mest konstigt att man får rulla den på jumbotronen och att domarna tittar upp där. Igår var det en situation i Malmö och där tittar man inte upp utan säger att man inte får det. Vilken nivå ska vi ha i svensk hockey, dundrade Moraspelaren Mathias Bromé i periodpausen i C More. 

Och Malmötränaren Peter Andersson var minst sagt skogstokig över den missade huvudtacklingen, som i efterhand genererade tre matchers avstängning för Simon Hjalmarsson. 

Jag förstår ilskan från båda. 

 

Det är två högst avgörande situationer och de borde hanteras efter samma principer. 

Leksand fick en drömstart efter matchstraffet och Mora tappade en av sina viktigaste spelare. 

Och för Malmö hade fem minuter powerplay kunnat betyda en helt annan utgång av matchen och i förlängningen ett helt annat utgångsläge inför den fortsatta kvartsfinaldrabbningen.  

Det går inte att ha sådan inkonsekvens när så mycket står på spel.  

Låt domarna i stället få använda mediakuben som arbetsredskap överallt, tycker jag.

Då undviker man situationer som den i Malmö i går där alla - inklusive de 9000 på läktaren - ser att det är en huvudtackling utom domarna som i stället får förklara för Malmös bås att de inte har sett något. Och så ska det skippas någon form av låtsasrättvisa i efterhand genom disciplinnämnden. 

Det handlar också om att skydda domarna. Optimera deras chanser att göra ett rättvist jobb och inte tvingas stå med hundhuvudet i efterhand för att de beläggs med skygglappar när de har chansen att direkt åtgärda det mänskliga ögats brister i stundens hetta. 

För en miss som den i Malmö slår hårt mot både människan bakom den enskilda domaren som hela domarkåren. 

**

Efter matchen dementerade domarchefen Pär-Olof Livf Moraspelarnas och C Mores uppgifter om att en av domarna använde sig av jumbotronen innan de tog beslutet. 

Oavsett såg man att domarna tittade upp på jumbotronen - och i den bästa av världar borde detta vara tillåtet för att säkerställa en rättvis bedömning i de här ödesmatcherna. 

**

Tiotusenkronorsfrågan då? Hur ska Mora i all sin dar vända detta? Ja, för att vara ärlig så känns det inte nära men först och främst måste Mora bryta Leksands flow med tolv raka segrar. Nästa match kommer bli direkt avgörande. Moras hopp blir att knipa den matchen och sedan hoppas på att Leksand börjar svikta vid en motgång. Men de oddsen är inte lovande för Mats Lusths manskap.