Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Alva Nilsson

Var detta slutet på Rosengårds-epoken?

Foto: Christer Thorell / All Over Pre

En, med Rosengårdmått mätt, tung start på höstsäsongen blev ytterligare lite tyngre i och med poängtappet hemma mot Vittsjö.

Och frågan är om det inte är början på slutet på Rosengårds-epoken vi skymtar borta i horisonten?

Så står sig dagens elva mot senaste guldlagen

Öste in mål

En trupp full av anfallslusta och rutin. Firma Melis, Mittag och Bachmann öste in mål medan Schmidt och Gunnarsdottir slet på mitten. Man släppte in minst antal mål i serien, men trots det fick försvaret ta emot en del kritik.

Största stjärna: Mittag

Främsta konkurrent: Tyresö FF

Guldstommen kvar

Truppen från guldåret innan var näst intill intakt och laget kände varandra utan och innan. Halvvägs in i säsongen tappade man målvakten Helgadottir men fick in världsstjärnan Marta. Man förlorade båda matcherna mot Linköping men vann guldet överlägset.

Största stjärna: Marta

Främsta konkurrent: Linköpings FC

Dras med skador

Borta är Schmidt och Mittag, in har bland annat den suveräna frisparksskytten Andonova kommit. Just nu dras truppen med skador men får alla vara hela har man Sveriges bästa trupp. Under hösten har man bara vunnit två av de sex senaste matcherna.

Största stjärna: Marta.

Största konkurrent: Linköpings FC/Eskilstuna United

Under fredagskvällen snodde lillasystern Vittsjö poäng mot självaste Rosengård på Malmö IP.

För första gången någonsin.

Fast faktum är att det var Rosengård som stod för poängtjuveriet denna kväll i Malmö. Om det inte hade varit för en filmning och en felaktigt dömd straff hade Vittsjö kunnat ha med sig alla poängen på bussen hem.

För andra gången på tre försök under hösten tappade Rosengård poäng på hemmaplan. Det som tidigare varit en ointaglig borg har förvandlats till en helt vanlig konstgräsmatta och det som tidigare var ett fotbollslag som höll jämna steg med de absolut bästa i Europa är på väg att bli ett lag som jagar en ny identitet.

Rosengårds upplaga 2015 är inte som de tidigare upplagorna. Det i sig är inte problematiskt alls. Problemet är att man inte tycks veta vad man vill bli, eller hur man ska ta sig dit.

 

I dag är Rosengård ett fotbollslag utan en tydlig plan. Man pratar om att vinna Champions League men nämner insiktsfullt att man inte har råd att gå samma väg som Paris Saint-Germain eller tyska Wolfsburg. Man påstår att man inte vill vara en fotbollsklubb som matchar jättarnas löner och budget. Jo, tjena.

Nog tusan hade man spelat det spelet om man haft den plånboken. Nu har man inte det, då måste man välja en annan väg.

Vilken väg vill Rosengård vandra? Vet de ens själva?

Sportchefer, tränare och annat folk runt klubben lyfter ofta tonåringarna som sitter på mästarlagets bänk. Som om att man vill ge sken av att det är vägen man valt.

Det har man inte. Inte fullt ut. Om man hade det hade man inte värvat fantastiska Natasa Andonova eller VM-spelaren Joseé Belanger. Hade man velat ge framtiden en ärlig chans redan nu så hade man gett dem chansen i stället för att beordra en Therese Sjögran-comeback.

 

Vissa av de ungdomar som fått hoppa in under året är såklart en del av framtiden. Men inte i Rosengård. Inte som läget ser ut just nu i alla fall. Två stora talanger, Elin Rubensson och Sara Mellouk, har redan lämnat i jakt på speltid. Fortsätter Rosengård att plocka in lirare utifrån så lär dagens bänkspelare ta samma väg.

Rosengård måste välja väg. Just precis i dag matchar deras målbild inte verkligheten.

Det är en aning naivt att tro att ett lag som tappat sin gamla identitet utan att ha hittat en ny kan vinna Champions League. Det är högst troligt att Rosengård vinner Damallsvenskan även i år, än så länge har man allt i egna händer. Och det är fullt möjligt att man fortsätter prenumerera på SM-guld i några år fram över. Men mästarna från Malmö kan också komma att tappa sin position som ohotad etta. Väljer man inte väg snart kan Linköping springa förbi och ta över stafettpinnen som bäst i Sverige.

Vittsjö kan nu ta helgvila med vetskapen om att man tagit poäng mot storasyster Rosengård. Rosengård å sin sida stämplar in ytterligare ett poängtapp med kluvna drömmar och en någorlunda skev självbild. Vad som händer nu är, tack och lov, helt upp till dem själva.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!