Foto: Christer Thorell / All Over Pre
 Foto: Christer Thorell / All Over Pre
Alva Nilsson

Var detta slutet på Rosengårds-epoken?

Publicerad

En, med Rosengårdmått mätt, tung start på höstsäsongen blev ytterligare lite tyngre i och med poängtappet hemma mot Vittsjö.

Och frågan är om det inte är början på slutet på Rosengårds-epoken vi skymtar borta i horisonten?

Under fredagskvällen snodde lillasystern Vittsjö poäng mot självaste Rosengård på Malmö IP.

För första gången någonsin.

Fast faktum är att det var Rosengård som stod för poängtjuveriet denna kväll i Malmö. Om det inte hade varit för en filmning och en felaktigt dömd straff hade Vittsjö kunnat ha med sig alla poängen på bussen hem.

För andra gången på tre försök under hösten tappade Rosengård poäng på hemmaplan. Det som tidigare varit en ointaglig borg har förvandlats till en helt vanlig konstgräsmatta och det som tidigare var ett fotbollslag som höll jämna steg med de absolut bästa i Europa är på väg att bli ett lag som jagar en ny identitet.

Rosengårds upplaga 2015 är inte som de tidigare upplagorna. Det i sig är inte problematiskt alls. Problemet är att man inte tycks veta vad man vill bli, eller hur man ska ta sig dit.

 

I dag är Rosengård ett fotbollslag utan en tydlig plan. Man pratar om att vinna Champions League men nämner insiktsfullt att man inte har råd att gå samma väg som Paris Saint-Germain eller tyska Wolfsburg. Man påstår att man inte vill vara en fotbollsklubb som matchar jättarnas löner och budget. Jo, tjena.

Nog tusan hade man spelat det spelet om man haft den plånboken. Nu har man inte det, då måste man välja en annan väg.

Vilken väg vill Rosengård vandra? Vet de ens själva?

Sportchefer, tränare och annat folk runt klubben lyfter ofta tonåringarna som sitter på mästarlagets bänk. Som om att man vill ge sken av att det är vägen man valt.

Det har man inte. Inte fullt ut. Om man hade det hade man inte värvat fantastiska Natasa Andonova eller VM-spelaren Joseé Belanger. Hade man velat ge framtiden en ärlig chans redan nu så hade man gett dem chansen i stället för att beordra en Therese Sjögran-comeback.

 

Vissa av de ungdomar som fått hoppa in under året är såklart en del av framtiden. Men inte i Rosengård. Inte som läget ser ut just nu i alla fall. Två stora talanger, Elin Rubensson och Sara Mellouk, har redan lämnat i jakt på speltid. Fortsätter Rosengård att plocka in lirare utifrån så lär dagens bänkspelare ta samma väg.

Rosengård måste välja väg. Just precis i dag matchar deras målbild inte verkligheten.

Det är en aning naivt att tro att ett lag som tappat sin gamla identitet utan att ha hittat en ny kan vinna Champions League. Det är högst troligt att Rosengård vinner Damallsvenskan även i år, än så länge har man allt i egna händer. Och det är fullt möjligt att man fortsätter prenumerera på SM-guld i några år fram över. Men mästarna från Malmö kan också komma att tappa sin position som ohotad etta. Väljer man inte väg snart kan Linköping springa förbi och ta över stafettpinnen som bäst i Sverige.

Vittsjö kan nu ta helgvila med vetskapen om att man tagit poäng mot storasyster Rosengård. Rosengård å sin sida stämplar in ytterligare ett poängtapp med kluvna drömmar och en någorlunda skev självbild. Vad som händer nu är, tack och lov, helt upp till dem själva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag