Rattfull politiker avgår

Publicerad
Uppdaterad
Kommunpolitikern Lars-Göran Johannesson (s) lämnar sina politiska uppdrag efter att ha åkt fast för rattfylleri.
- Mitt förtroende har rubbats, säger han.
Hyltepolitikern fastnade i en poliskontroll 6 december i fjol och mätte 0,28 promille i utandningsprovet.
Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille och för grov rattfylla vid 1,0 milligram
alkohol.
Lars-Göran Johannesson erkände händelsen i förhör.

Fick behålla kortet

Han fick senare ett straff-föreläggande på 1 400 kronor plus 500 kronor till brotts-
offerfonden men fick behålla körkortet.
Efter förhöret åkte han direkt till ett möte i barn- och ungdomsnämnden (bun) där han var ordförande.
Men s-politikern har inte berättat någonting om händelsen för vare sig sin arbetsgivare i kommunen eller för andra politiker.
– Jag har inte sett någon anledning till det eftersom jag inte tyckte att det påverkade mitt arbete, säger Lars-Göran Johannesson till Hallandsposten.
När ryktesspridningen kom i gång och alltihop avslöjades valde han att avgå när han insåg att förtroendet för honom förbrukats.
Maria Kållberg
Maria Kållberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag