Prostituerade kämpar för sina rättigheter

Publicerad

De betalar skatt men de har inte rätt till socialt skyddsnät. Nu kräver även Danmarks manliga prostituerade rätt till fackförening och pensionssparande.

– Det handlar om den vanliga människans frihet att göra vad de vill. Så länge det är lagligt så borde det vara accepterat, säger prostituerade Torben Jensen till politken.dk.

Trots att det de senaste 14 åren har varit lagligt att både köpa och sälja sex i Danmark behandlas de prostituerade på ett helt annat sätt än andra löntagare. Då yrket inte är erkänt har de trots att de betalar både skatt och moms ändå inte rätt till vare sig pensionssparing, a-kassa eller fackförening.

– Det provocerar mig. Kräver staten att man ska betala skatt så ska de också ge skattebetalarna lika rättigheter, säger Jensen som försökte starta egen verksamhet men fick avslag.

Fler rättigheter

Frågan är högaktuell sedan de konservativa i Danmark vill få igenom en lagändring som ger de prostituerade fler rättigheter, något som Sexarbejdernes Intresseorganisation länge har arbetat för. Hittills har bara kvinnliga prostituerade sagt sin mening men nu ger sig alltså även männen in i debatten.

– Män är ännu mer stigmatiserade än kvinnor, särskilt om de har manliga kunder. Det är därför de håller sig i bakgrunden, säger Jelena Estella, taleskvinna för intresseorganisationen till politiken.dk.

De politiker som arbetar mot lagförslaget menar att prostitution inte går att likställa med andra yrken.

– Konsekvensen blir att du kan skicka arbetslösa till en bordell. Ska arbetsförmedlingar verkligen få omskola människor till att bli prostituerade? säger Rasmus Horn Langhoff, Socialdemokraternas jämställdhets talesman till politiken.dk.

Torben Jensen heter egentligen något annat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag