Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisskandaler - en facklig katastrof

Inte en dag utan en skandal inom svensk polis.
På måndagen blottlades ytterligare en sedan två Malmöpoliser filmat en knarkpåverkad man på psykakuten i syfte att skicka en födelsedagshälsning till en kollega.
- Rent fackligt är det en katastrof när bilden av svensk polis formas av den här typen av händelser, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen till TT.
Fyra skandalösa händelser under en vecka har skakat kåren, och om det är tillfälligheter eller inte är en fråga som i dag inte har ett svar.
- Det kan vara så att det finns grupperingar inom svensk polis för vilka normlösheten blivit en norm, säger Jan Karlsen.
- De som tycker att det är okej att göra vad man själv tycker och sätta sig över de etiska regler som finns.
Är intagningarna till polisyrket för slappa?
- Det är svårt att selektera ut folk och med tester och samtal komma åt det innersta hos människor. Men det handlar också om hur ärlig du är.
- Vill du bli polis och samtidigt bär en mörk sida, så är det inte den du för fram i första rummet.

Matas med våld

Jan Karlsen, som betonar att majoriteten poliser försöker vara så professionella som det bara går, ser faran i ett yrke där man dagligen matas med grovt våld och människors cynism.
- Det finns en uppenbar risk att man glider åt det hållet och egentligen har ingen ställt frågan: Vad händer med en polis efter tio år? Hur påverkar yrket människan?
Ett sätt att få bukt med etiska problem, en slängig jargong och osund påverkan av jobbet kan vara att få kontinuerlig handledning och möjlighet att få prata med beteendevetare och psykologer i samband med tuffa kommenderingar.
"Mjuka möten inför hårda uppdrag" är fackets etikett på ett sådant förfarande, vilket emellertid oftast lyser med sin frånvaro.

"Ett antal ord"
Det är viktigt att arbetsgivaren tar ett ansvar och sådan handledning har också beslutats av regering och riksdag, säger Jan Karlsen.
- Men i ekonomiskt krassa tidevarv är det åtgärder det första man stryker. All obligatorisk vidareutbildning har upphört, och inte minst beror det på att resurser behövs när Sverige blir EU-ordförandeland nästa halvår.
Rikspolischefen Bengt Svenson använde svärord när han kommenterade skandalerna. Han tyckte det var för jäkligt.
Men han avsåg också att koppla in en extern utredare med vana av värdegrundsfrågor redan den här veckan.
- Risken med den typen av projekt är att de hamnar i bokhyllan, säger Jan Karlsen.
- Det är ett antal ord, men det gäller också att få organisationen att anamma dem.

Göran Sjögren/TT

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!