Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Patient kränkt av läkarens brev

Kom in och ta ett prov annars ”kommer jag och biter dig i foten”, skrev en överläkare på psykosmottagningen i Helsingborg i ett brev till sin patient.

Nu anmäler patienten honom.

– Det var menat som ett skämt, det tycker jag framgår av sammanhanget. Vi har alltid stått på god fot med varandra, säger läkaren till Helsingborgs Dagblad.

Brevet från läkaren:

”När jag tittar igenom våra lab-värden tvingas jag konstatera att senaste provet är från januari 2011. Som du vet måste man regelbundet ta blodprov för att ha koll på ditt litium. Vi har skickat ett flertal provtagningslappar till dig som du sedan inte använt. Jag skulle uppskatta om du tar någon av alla dessa provtagningslappar och går antingen till Provtagningscentralen på lasarettet eller till distriktssköterskan och får det ordnat. Annars kommer jag och biter dig i foten.

Men vänlig hälsning

NN

Överläkare”

Källa: Helsingborgs Dagblad

En patient som haft kontakt med vuxenpsykiatrin sedan 1990-talet fick i förra veckan ett brev av en läkare han haft kontakt med under en längre tid.

Det var ett rutinbrev där läkaren bad patienten att komma in för en provtagning.

Men det avslutades lite ovanligt.

”Annars kommer jag och biter dig i foten.”

Kände sig kränkt

Patienten uppskattade inte brevet utan vände sig till Patientnämnden och rapporterade läkarens beteende eftersom det fick honom att känna sig liten och värdelös.

– Jag kände mig väldigt kränkt. Visst har jag varit slarvig och inte hunnit lämna in proverna i tid, men jag tycker inte en läkare ska uttrycka sig så. Som patient är man i ett underläge, säger patienten till Helsingborgs Dagblad.

"Olycklig formulering"

Victoria Hoff, jurist på socialstyrelsen, tycker inte att det var en lyckad formulering utan att kontakten mellan läkare och patient alltid ska vara korrekt, skriver Helsingborgs Dagblad.

Läkaren är förvånad över anmälan men säger att det var en olycklig formulering och att han ska ringa upp patienten för att reda ut det.

– Jag har svårt att tänka mig att han kan uppfatta det som ett seriöst hot, att jag skulle bita honom i foten, säger läkaren.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!