Överläkaren: Vården avvek från rutinerna

Publicerad

Sjukvården har gjort en Lex Mariaanmälan om vad som hände Sejad Cirics sambo Linda i början av juni i år. Man benämner det en "händelse som medfört allvarlig vårdskada".

Anmälan inkom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, den 6 augusti och är under utredning.

I anmälan finns en kortfattad beskrivning av händelseförloppet där chefsläkare Staffan Banke vid Region Skåne redovisar vad som hänt. Beskrivningen innehåller såväl tidsangivelser som olika vårdinsatser av patienten.

Vissa av uppgifterna står i strid med den minnesbild som anhöriga till patienten har.

Kunde förhindrats

Läkarens beskrivning konstaterar med kursiv stil, att patienten getts vård som "avviker från gällande rutin" när det handlar om "kontroller av blodtryck vid inläggning på förlossningsavdelning".

Dessutom betonas att om man hade följt rutinen skulle förmodligen en adekvat behandling inletts tidigare och kunnat förhindra eller mildra de komplikationer som nu uppstod.

Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag