Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överklagar friande dom i bluffhärva

HELSINGBORG. Den friande domen mot den påstådde huvudmannen i en härva med bluffakturor överklagas. Åklagaren vill se honom fälld för bedrägeri, men garderar med utpressning.

– Det handlar om hot om indrivningsåtgärder. Man pressar på och påstår att om motparten inte betalar så går det till inkasso, kronofogde och stämningsansökan, säger kammaråklagare Tord Josefson i Helsingborg.

I våras fick han en av tre åtalade med knytning till Företagslansering AB dömd till fängelse. Genom bluffakturor har företaget lurat ett tjugotal småföretag på nästan 150 000 kronor. Efter en separat rättegång frikändes nyligen den 37-årige man som åklagaren menar varit drivande i verksamheten. Helsingborgs tingsrätt godtog att bedrägerierna faktiskt skett, men såg det inte som bevisat att 37-åringen haft en ledande roll.

I sin överklagan till hovrätten skriver Josefson nu, att Företagslansering inte hade existerat utan 37-åringen. Åklagaren vill i första hand att hovrätten fäller honom för grovt bedrägeri. Men alternativet är alltså att i stället få honom dömd för grov utpressning i tio fall och försök till brottet i fem fall. Josefson medger att det här är ett annorlunda sätt att se på brottet utpressning.

– Vanligen är det ju förknippat med hot om våld, säger han.

TT