Nu har politikerna i Eslöv fått nog

Publicerad
Efter ett utdraget politiskt bråk i Eslöv begär kommunstyrelsen att bli upplöst.
- Vi har fått nog, säger ordföranden Cecilia Lind (S).
Bakgrunden till den ovanliga begäran är att kommunens ordförande i gymnasienämnden vägrat att anpassa sig till de ekonomiska ramarna och överskridit budgeten med 16 miljoner kronor.
Partikollegerna i Socialdemokraterna har tagit sin hand ifrån kvinnan, den lokala S-styrelsen har uppmanat henne att avgå och genom att meddela att hon inte längre tänker rösta med sitt parti har hela maktbalansen i kommunen rubbats.

Har stöd i lagen

- Det här är vårt enda sätt att bli av med henne, förklarar Cecilia Lind att kommunstyrelsen nu ber kommunfullmäktige att återkalla uppdragen för samtliga förtroendevalda i gymnasienämnden och kommunstyrelsen.
Tillvägagångssättet har stöd i kommunallagen där det står att fullmäktige får återkalla uppdragen för samtliga förtroendevalda i en nämnd eller i kommunstyrelsen när den politiska majoriteten där inte längre är densamma som den i fullmäktige.

Röstar efter eget huvud

I det här fallet har det blivit så eftersom kvinnan tydligt annonserat att hon inte längre tänker följa socialdemokratiska beslut utan rösta efter eget huvud.
- I och med det hamnar vi alltid i minoritet i förhållande till det borgerliga blocket trots att vi har sex platser var i kommunstyrelsen, säger Lind till TT.
Den sjunde platsen hör till Sverigedemokraterna som alltså har en vågmästarroll i kommunen.
Lind säger att det borgerliga blocket står bakom vänsterblockets begäran.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag