Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jakt dyrt nöje - kostar mer än det smakar

Jaktvårdskonsulenten Stefan Holm.

Älgjakten - som i dag börjar i södra Sverige - är ett dyrt nöje.

Svenska jägare lägger i snitt 12 500 kronor per år på sin hobby, skriver Dagens Nyheter.

De senaste tio åren har jägarna i Sverige blivit färre, och hobbyn har ansetts extremt gubbig. Men nu ser det ut som trenden vänder. Fler jagar, och allt fler kvinnor.

Till förra jaktåret, som slutade i somras, löstes 271 000 jaktkort, och det är 7 000 fler än året före, skriver Dagens Nyheter.

Men den nytrendiga hobbyn är inte billig. Mer eller mindre nödvändig utrustning kostar åtskilliga tusenlappar om den köps ny.

2 000 för jägarexamen

Dessutom kostar jägarexamen minst 2 000 kronor. Och så måste jägaren betala markarrendet, om hon eller han inte äger egen mark att jaga på.

Ett sätt att få ner den enskilda kostnaden är att lösa dagkort.

- Möjligheterna att köpa sig en jaktdag ökar för varje år. Det kan vara jaktlag, kommuner eller andra markägare som vill ha extrainkomster genom att sälja jaktdagar, säger jaktvårdskonsulenten Stefan Holm till Dagens Nyheter.

I Mälardalen kan en sådan jaktdag kosta 2000 kronor - i Norrland kan en dag i skogen vara "nästan gratis", menar Stefan Holm.

- Att jaga småvilt kostar någon hundralapp. Älg kostar väl lite mer, säger han till Dagens Nyheter.

230 kronor i kilopris

Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå (SLU) räknade 2008 ut att hur mycket genomsnittsjägaren lägger på utrustning. Omräknat till dagens penningvärde handlar det om 12 500 kronor. I samma SLU-undersökning framkom att jägaren i snitt får med sig 54 kilo kött hem. Det betyder att kilo­priset är 230 kronor. Knappast lönsamt, konstaterar Dagens Nyheter.

Bästa spartipsen från DN är att använda gevärssiktet och skippa kikaren, köpa begagnat och jaga utanför storstadsregionerna.