Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världspremiär i Malmö – startade på en servett

Cirkus Cirkörs samarbete med Philip Glass i föreställningen Circus day and nights är en unik blandning av opera och cirkus.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Cirkusdirektören Tilde Björfors från Lund och den amerikanska kompositören Philip Glass och träffades för första gången efter hans konsert på Malmö Live 2019. – För mig gör han den ultimata cirkusmusiken, säger Tilde.
Foto: Mats Backer / Malmö Opera
Circus day and nights streamas från Malmö Opera men planen är världsturné när coronaläget tillåter.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Cirkusen som en metafor för livet. Det är temat för ”Circus days and nights” som har urpremiär på Malmö Opera i kväll. 

Det hela beskrivs som en helt ny genre: cirkusopera.

Samarbetet mellan Cirkus Cirkörs direktör Tilde Björfors och den legendariska amerikanska kompositören Philip Glass tog sitt avstamp i Malmö. 

– På en servett i lobbyn på Malmö Live. Så började drömmen om det här projektet. Det känns helt overkligt, säger Tilde Björfors. 

Det är dagen innan premiär och cirkusdirektören tillika regissören Tilde Björfors är märkbart stressad.

– Det är dubbelt jobb nu på sluttampen eftersom allt ska streamas. Det är nästan som att göra en ny föreställning. Så jag har lite panik, säger Tilde i en paus mellan repetitionerna.

Streamingteamet har sitt andra genomdrag och det är mycket som ska stämma. 

– Om man inte kan akterna minutiöst så missar man alltid något. Jag försöker bara tänka att världen inte går under om det inte blir perfekt, säger Tilde. 

Cirkus Cirkör gjorde 2016 en uppsättning på Folkoperan med Philip Glass porträttopera Satyagraha. En föreställning som upphovsmannen själv såg. Tre år senare möttes Tilde och Philip efter hans konsert på Malmö Live. 

CIRCUS DAYS AND NIGHTS

SPELAS 29 maj – 13 juni 

SPRÅK engelska, textas på svenska och engelska

SCEN livestreamas från Storan, Malmö Opera.

LÄNGD ca 2,5 tim inkl paus

– Jag hade bestämt att jag måste fråga Philip om han ville göra musik för oss. För mig gör han den ultimata cirkusmusiken. Men jag hann inte ens komma dit. När han hörde att det var vi som gjort hans Satyagraha som cirkus så sa han – det är ju du! berättar Tilde. 

I åratal hade Philip Glass letat efter cirkussällskapet som kunde förverkliga hans dröm – en uppsättning av Robert Lax diktsamling Circus days and nights. Poem som länge fascinerat även Tilde Björfors och som pryder väggarna på Cirkus Cirkörs cirkushall i Alby. 

Robert Lax har skrivit diktsamlingen Circus days and nights som utgör handlingen i föreställningen på Malmö Opera.
Foto: Robert Lax Literary Trust
Circus days and nights har en streamad urpremiär på Malmö Opera lördag 29 maj.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Circus days and nights ut är en händelsespäckad föreställning där cirkusen är en metafor för livet självt.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Operasångare, musiker och cirkusartister samsas om scenen på Malmö Opera.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Amerikanen Philip Glass är en vida känd kompositör av filmmusik men även teater- och operamusik. Han har bland annat gjort prisbelönt musik till filmer av Martin Scorsese och Woody Allen.
Foto: Steve Pyke

– När jag läste Robert Lax kände jag att jag hittade min själsfrände i att se cirkusen som metafor för livet och det visade sig att Philip kände likadant, säger Tilde Björfors. 

Idéer plitades ner på servetter i lobbyn på Malmö Live. Ett fåtal work shops i Stockholm och New York och några möten med den amerikanska librettisten och dramatikern David Henry Hwang hanns med innan corona kom och det transatlantiska samarbetet tvingades övergå till länk. 

– Det är sorgligt för Philip älskar själva skapelseprocessen. Vi har haft kameror uppe hela tiden och han har varit med så gott han kunnat via stream. Men det är ju inte riktigt samma sak, säger Tilde Björfors. 

Circus days and nights är en fusion av cirkus och opera.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Under hela repetitionsperioden har en coronavakt funnits på plats för att säkra avstånden. – Vi har utvärderat varje dag och det har visat sig ibland vara ganska värdefullt att tänka om två-tre gånger, säger regissören Tilde Björfors.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Föreställningen bygger på Robert Lax diktsamling Circus days and nights.– När jag läste den kände jag att jag hittade min själsfrände i att se cirkusen som metafor för livet. Han ser cirkusen som mikrokosmos till världen och till och med universum, säger Tilde Björfors.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Så snart coronaläget tillåter ska föreställningen Circus days and nights ut på världsturné. Då om inte förr hoppas Tilde Björfors att återse Philip Glass.

– Han sa senast häromdagen att han vill försöka komma hit. Men gör han inte det så får vi komma dit och spela föreställningen för honom.