Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Little Steven tog sig tid för Malmöfansen

Utanför artistingången till Kulturbolaget i Malmö tog sig Little Steven och bandet tid att prata med fansen och signera bilder. Foto: Fritz Schibli
Joachim Hansen, 26, administratör, Köpenhamn: – Det bästa med Little Steven är när han spelar live. Han är inspirerande inom klassisk amerikansk rockmusik. Jag har stora förväntningar på kvällens konsert. Foto: Fritz Schibli
Tandsköterskan Ingrid Bergström gav Little Steven en kindpuss. Foto: Fritz Schibli
Steven Van Zandt spelar på klassiska Kulturbolaget, KB, i Malmö. Foto: VALERIA MAGRI / RETNA/AVALON.RED B6119

Han är känd som gitarristen i Bruce Springsteens E Street Band och även för sin roll i TV-serien Sopranos.

På fredagskvällen besöker Steven Van Zandt, alias Little Steven, Malmö för en exklusiv klubbspelning på klassiska Kulturbolaget, och i vanlig ordning tog han sig tid att träffa fansen.

– Han är en bra musiker och en charmig person, säger Ingrid Bergström, 64, som stod först i kön.

Steven Van Zandt, 67,  är en van Sverigeresenär efter alla de spelningar som Bruce Springsteen genom åren gjort i både Stockholm och Göteborg.

Steven Van Zandt har tillhört E Street Band sedan 1975 - men är också välkänd för sin roll som Silvio Dante i teveserien Sopranos.

Medan Bruce Springsteen nu själv underhåller på Walter Kerr Theatre på Broadway i New York passar Van Zandt på att resa tillbaka till Skandinavien.

Kön ringlade lång ett bra tag innan konserten. Foto: Fritz Schibli

Ett av stoppen är ärevördiga Kulturbolaget i Malmö där Little Steven spelar på fredagskvällen.

Redan flera timmar före konserten ringlade kön av fans sig lång utanför KB:s entré. Vädret var på topp och den glada stämningen i ledet överröstade den bullrande trafiken från Bergsgatan.

Ingrid Bergström, 64, pensionerad tandsköterska, Malmö, såg fram emot att få träffa sin idol. Foto: Fritz Schibli

En av dem som såg fram emot kvällens spelning var Ingrid Bergström, 64, pensionerad tandsköterska, Malmö.

– Det bästa med Little Steven är att han har hållit på i så många år och kör sin egen grej. Han är en bra musiker och en charmig person, säger Ingrid Bergström.

När Little Steven tillsammans med resten av bandet anlände var de alla på gott humör och tog sig tid att prata med fans och skriva autografer. Little Steven fick till och med en kindpuss av Ingrid Bergström.

– Jag har träffat honom fyra till fem gånger och de är alltid jättegulliga och pratar med fansen, säger Ingrid Bergström.

Stort intresse

Intresset för spelningen var alltså på topp och två som hade rest ända från Norge och Danmark var Marit Larsen, 52 och Monika Odefey, 51.

Marit Larsen, 52 och Monika Odefey, 51 hade tagit sig från Norge och Danmark för att gå på konsert. Foto: Fritz Schibli

– Det bästa med honom är musiken, den har bra energi. Den bästa låten är "I don't wanna go home", säger Marit Larsen, 52, sekreterare, Oslo.

– Primärt är musiken det bästa men han är ju cool. Primärt är hans egen musik bäst, inte Bruce Springsteens. Favoritlåten är "Never gonna be your friend", säger Monika Odefey, 51, korsordskonstruktör, Köpenhamn.

Med på resan till Sverige har Steven Van Zandt sitt band The Disciples Of Soul. Men också det första soloalbumet på mer än 15 år.

Både Little Steven och hans band är kända för att vara frikostiga mot sina fans och gärna ta sig tid att prata med dem innan och efter konserter. Foto: Fritz Schibli

Det beskrivs som utan tvekan Little Stevens mest personliga verk hittills. Albumet återspeglar hans karriär som artist, scenkonstnär, producent, arrangör och låtskrivare.

– Jag har alltid varit mycket tematisk med mitt arbete, mycket konceptuell. Jag behöver en större bild, jag kan inte bara göra en samling låtar, det fungerar inte för mig. I det här fallet blev konceptet mig själv. Vem är jag? Jag är lite av min egen genre just nu. Så jag har försökt välja material som vart och ett tillsammans i slutändan representerar mig. Det här albumet är jag som gör mig själv.”, berättar Little Steven själv om “Soulfire”.

Jimmy Peterson, 33, stod och väntade på konsert. Foto: Fritz Schibli

En annan som köade inför fredagens besök i Malmö var Jimmy Peterson, 33, kommunikatör från Stockholm.

– Det bästa med Little Steven är utstrålningen och att han är sig själv som artist. Det är första gången jag får se honom live i kväll och jag har höga förväntningar. Det ska bli kul att höra honom med hans eget band. "Lying om a bed of fire" är min favoritlåt, säger Jimmy Peterson.

Sopranos

Med sitt Disciples Of Soul i ryggen solodebuterade Little Steven 1982 med hyllade ”Men Without Women”. 

Senare blev han känd inte minst i Sverige för låten ”Sun City” (1985) med Artists United Against Apartheid, och sitt lika politiskt engagerade soloalbum ”Freedom – No Compromise” (1987). 2016 återförenade han The Disciples Of Soul, till fansens stora förtjusning.

Steven Van Zandt spelade under ett antal år med i tv-serien Sopranos. Foto: DAVE ALLOCCA / DAVE ALLOCCA/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTO

Under åren 1999-2007 medverkade Steven Van Zandt även i tv-serien Sopranos, som klubbägaren Silvio Dante.

 Producenten David Chase hade sett honom såg honom  i en TV-utsändning 1997 där Van Zandt var en av presentatörerna vid Rock and Roll Hall of Fame.

Det ledde till att Van Zandt fick tv-rollen för rollen. Även hans fru Maureen van Zandt hade en roll i teveserien Sopranos, som Gabriella Dante; de spelade alltså ett gift par.

Till slut var Little Steven tvungen att bryta upp med fansen och ge sig in till spelningen. Foto: Fritz Schibli

Van Zandt har även spelat in tv-serien Lilyhammer, en samproduktion mellan norska NRK och amerikanska Netflix som hade premiär på NRK1 2012.

Den nådde då ett tittarrekord på en miljon. Serien utspelar sig i Lillehammer. Van Zandt spelar en maffiafigur som får hjälp av FBI att bosätta sig på orten på grund av vittnesskydd.

Lillehammer

Anders Grunnet, 29, kontorsmedarbetare, Köpenhamn.– Jag tycker att musiken är det bästa, det är därför jag är här. Han spelar riktigt bra live och sprider härlig energi. Jag gillar att han har ett så stort band på en sådan här relativt liten klubb, säger Anders Grunnet, som också köade för att få se artisten. Foto: Fritz Schibli

Hur många biljetter som såldes till konserten är ännu oklart men att kön ringlade sig lång var det ingen tvekan om. 

Anders Grunnet, 29, hade även han begett sig från Köpenhamn för att se artisten.

– Jag tycker att musiken är det bästa, det är därför jag är här. Han spelar riktigt bra live och sprider härlig energi. Jag gillar att han har ett så stort band på en sådan här relativt liten klubb, säger Anders Grunnet, kontorsarbetare, Köpenhamn.