Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tinas tuffa tidsjakt:
"Jagar tid hela tiden"

Tina Nordström älskar sin ålder. "Jag är 40 år, mitt i livet. Det är en underbar ålder," säger hon. Foto: Tomas Leprince
De sju kockarna från "Kockarnas Krog". Paul Svensson, Roy Fares (Årets konditor), Magnus Johansson, , Tomas Diedrichsen (Årets kock),Fredrik Eriksson , Tina Nordström, Tommy Myllymäki. Foto: Magnus Jönsson
Tomas Tengby och Tina Nordström bland grytorna. Foto: Sven-Erik Johansson
Tina Nordström och danspartnern Tobias Karlsson från "Let's Dance". Foto: Cornelia Nordström
Tina Nordström reste landet runt med husvagn och lagade mat till programmet Mat/Tina 2005. Foto: Cornelia Nordström
"Tina på besök", här hos Lotta Engberg. Foto: TV4

Tina Nordström flänger över världen och hälsar på svenska kändisar i deras semesterparadis i TV4.

Nu berättar kocken att hon upplever sin lyckligaste men samtidigt mest hektiska tid.

- Man har självförtroende och man plockar ur russinen ur kakan på något sätt.

Tina Nordström

Ålder: 40.

Bor: Ramlösa.

Familj: Maken Martin Holmqvist, barnen Albin 8, Elise 5.

Aktuell: Syns i TV4:s "Tina på besök" där hon lagar mat med Lotta Engberg i Thailand, Ken Ring i Kenya och Micael Bindefeld i Tel Aviv. Engelskspråkiga programmet "New Scandinavian cooking" går i Norge under våren och kommer att sändas i Tyskland och USA. Nordström har även spelat in program vid den egna stugan i Vemdalen som kommer att sändas till nästa jul.

Tina Nordström, 40, växte i princip upp i ett restaurangkök. Föräldrarna drev Ramlösa Wärdshus och dottern visade fallenhet för kockyrket. Sedan hon gjorde entré i TV-rutan kring 2000 med signaturfrasen "Jättegott" har hon blivit Mat-Tina med svenska folket. I dag innehåller verksamheten som styrs från Ramlösa allt från eget vin till kryddor och kokböcker.

Sedan du blev Mat-Tina har du blivit något av en entreprenör. Hur många syltburkar har du egentligen fingrarna i?

- Jag jobbar fortfarande mycket i Norge som jag håller kärt. Jag har mitt vin, spelar in tv och åker runt och tar fram frukostar för en hotellkedja. Sedan kommer det en kokbok nu och en i september på Bonniers så det händer saker hela tiden.

Har du 40-timmars arbetsvecka?

- Det är väldigt olika. Nu är jag ute och spelar in och då ser det ut som det gör. I går hade jag till exempel en heldag där jag var uppe tidigt och inte var i bingen före tolv. Men jag är specialist på att pressa schemat. Ser jag på schemat att jag ska jobba fyra dagar så ger jag mig fanken på att pressa ihop det till tre. Jag jagar tid hela tiden, på gott och ont.

"Jag är en virrmaja"

Hinner du med hemmaliv med familjen också?

- Ja, absolut. Nu har jag en lång go semester framför mig med sex veckor ledigt. Men så här har jag alltid haft det. Jag jobbar stötvis och sedan kan jag ta det lite lugnare. Jag har det jättebra.

Så du hinner med grejer som utvecklingssamtal och skjutsa till barnens träningar också?

- Ja, det tycker jag. Fast där hade det nog inte spelat så mycket roll hur mycket eller lite jag hade jobbat. Jag är en virrmaja och kan glömma lite möte och så ändå.

Du är nöjd med att ha ett tajt schema?

- Ja, herregud. Jag är 40 år, mitt i livet. Det är nu man ska ha mycket att göra, det är bara att gasa. Barnen har blivit lite äldre, man är fotbollsmorsa, man är gympamorsa, man är handbollsmorsa, man är fru och man har ett jobb. Där tror jag inte alls att jag är unik. Men det är en underbar ålder. Man har självförtroende och man plockar ur russinen ur kakan på något sätt.

"Upp till en själv att ta plats"

Hinner ni med varandra också du och din man?

- Ja du, det gör vi. Men jag pratar inte om sådant, det vet du haha.

Vad är din syn på den jämställdhetsdebatt som funnits kring restaurangbranschen? Som till exempel med det faktum att juryn till Årets mästerkock består av 100 procent män.

- Jag tycker sådant är rätt tramsigt. Man är ju där man vill vara. Det där med att putta in någon bara för att det ska vara jämlikt ger jag inte så mycket för. Det är upp till en själv att ta plats så att man hamnar där man vill vara. Men det ska så klart inte vara orättvisa. I en jury som är tuff är det så klart bra dynamiskt att det finns någon som lättar upp men det kan ju lika bra vara en kille som har den rollen som en "tösafigur".

Men hur har det förändrats under din tid i branschen?

- När jag började i restaurangvärlden för väldigt många år sedan då var det inte så vanligt med kvinnliga kockar i Sverige. Men det var bara till min fördel. Jag var ju själv på min arena i kockvärlden och jag var ju inte dummare än att jag utnyttjade det. Man syntes och hördes. Så för min del har det inte bara varit fel.

"Chosefria och lustfyllda"

Hur ser du på din juryroll i "Sveriges yngsta mästerkock"?

- Bättre underhållningsprogram finns inte. Jag skulle aldrig kunna inspirera barn så som barn inspirerar varandra. Det finns ett värde i det där chosefria och lustfyllda som de utstrålar. De kan ju mycket väl slänga saltlakrits och leverpastej på en macka och säga att "det här är det godaste jag har ätit".

- De har liksom inga gränser och det smittar av sig. Och det är väldigt inspirerande att vara med om. Jag menar de vuxna mästerkockarna är måna om att förklädet sitter rätt och att håret ligger snyggt i tv men de här barnen är så coola. Kamerorna struntar de ett stort stycke i och det enda intressanta för dem är att få laga mat.

Hur är du själv på den fronten. Släpper du in barnen i köket?

- De får ju baka till jul... nej, men det är klart de får vara med. Men det är också lite "lägga-hjärnan-i-en-burk" för mig att få gå in i köket. Det är rätt så skönt att få vara själv. Men de får vara med ibland. De har bränt sig och de har skurit sig i köket. De har gjort allt det där som gör ont så de vet vad de ska akta sig för.

"Jag ska aldrig ha krog"

Med tanke på din mat-identitet. Vill du inte öppna krog?

- Nej. Jag har aldrig haft restaurang och kommer aldrig att ha någon. Det beslutet tog jag när jag var liten, tandlös och serverade kaffe på Ramlösa Wärdshus. Men jag ska aldrig ha krog för det jag gör är så förbaskat roligt. Telefonen ringer fortfarande och man kan få hålla på med vad man vill. Det är väldigt kul.

Trodde du att telefonen skulle tystna efter att du fyllt 40?

- Absolut inte, men jag har hållit på ganska så länge i den här världen. 13 år har jag hållit på. Jag har alltid varit noga med var jag syns och blir lätt trött på mig själv. Jag åker inte på mycket fester, gör sällan intervjuer och sådant, släpper inte in någon i mitt eget hem. Jag är ganska så noga med det och jag tror att det är det som gör att jag hänger kvar. Att jag inte har ledsnat och att folk inte har ledsnat på mig.

- Det blir inga hemma hos här. Det finns andra som är bättre på att visa upp sina kök, badrum och sovrum och det får de gärna göra bara jag slipper.

Du är ute mycket och flänger och far. Vad är ditt förhållande till Helsingborg?

- Jo det stämmer att det blir mycket resor men när man kommer hem och ser sina egna vidder så är det så skönt. Härifrån flyttar jag aldrig.

Som Helsingborgare, hur ser du på dödsmisshandeln som inträffade i samband med den allsvenska premiären? Är det något som ger staden dåligt rykte?

- Det som inträffade är så klart fruktansvärt. Sådant ska inte få ske. Men jag tror inte Helsingborg som stad har fått ett dåligt rykte av det.

Skulle det hindra dig eller din familj från att gå på Olympia?

- Nej. Min pappa och min grabb har säsongskort på Olympia och emellanåt glider jag med. Jag gillar det där med att vara på läktaren, titta på fotboll, dricka lite kaffe och äta chokladmuffins, det är en folkfest. Så nej. Jag har inte blivit avskräckt från att gå på fotboll av det som hände. Det har varken med Olympia eller Helsingborg att göra. Det skulle kunna ske precis var som helst.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!