Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tina Nordström: "Jag är långt ifrån perfekt"

Uppbokad. Tina Nordström är aktuell med en ny kokbok. "Men jag är inte så där jättebusy som man skulle kunna tro", säger hon.
Foto: Magnus Jönsson

Ny kokbok, nya tv-program, matresor till utlandet.

Tv-kocken Tina Nordström, 41, är över hela kartan.

Nu berättar hon hur hon får ihop livspusslet med familjen och varför hon inte vill vara med i tv-succén "Sveriges mästerkock".

– Det stämde inte med tiden. Men framför allt för att jag inte attraherades av den rollen.

Tina Nordström är svårfångad. Vi håller på i en vecka. Mejlar fram och tillbaka. Men det är svårt att hitta en tid som passar. Tina är hela tiden på språng. Hon hittar till slut en lucka och jag ringer till kontoret i Helsingborg på avtalad tid. Det är hennes sidekick, Benny Cederberg, som svarar.

– Hej, Tina bad mig svara eftersom hon visste att det var du som ringde, och vi är ledsna eftersom vi måste klara av en telefonkonferens med förlaget, säger Benny som utvecklat recepten i den senaste boken ("Tinas helg").

Nytt tv-program

Men det handlar inte bara om böcker, när hon till slut har tid att prata berättar hon om nya tv-program.

– Efter serien "Tina på besök", blir det det omvända. Då kommer gästerna upp till vårt hus i Vemdalen. Jag tar emot i långfilifjonger och raggsockor.

Du gillar att konfrontera kändisar med din mat.

– Mat är så bra för det är så enkelt att göra bra tv när det handlar om det. Det är sån lyx att spela in programmen. Man umgås, har mysigt, trevligt och bjuder på själv i tre dagar. Sen är det hejdå. Det blir kul och uppskattade program, säger hon.

Tina är en optimistmaskin, en glädjespridare. Och hennes goda humör smittar av sig på gästerna, som svarar på alla hennes frågor.

– Jag är bara mig själv, behöver inte förställa mig. Sen är det klart att man får läsa på om gästerna. Jag är i grunden en oerhört nyfiken person. Som har massor med frågor.

Väljer du själv gästerna i dina program?

– De frågar alltid om jag har några gäster jag vill bjuda in, men jag har ingen önskelista på det sättet. Men det är klart att det hade varit trevligt om Zlatan kom.

Ingen golf

Men hur får hon tiden att räcka till eftersom hon dessutom är småbarnsmamma. Hur kopplar hon av? Golf månne? I programmet "Tina på besök" där Jenny Strömstedt medverkar slår superkocken ett par fantastiska slag med drivern.

– Nej, det var inga dåliga slag jag fick till där. Mina föräldrar drev ju Rya golfkrog, så jag är i princip uppväxt på fairway. Det föll sig naturligt att jag spelade.

Men hon anser sig inte vara golfspelare i dag.

– Nej, jag spelar inte längre. Man jag gillar att slå slag med stora "knoppen". Jag gillar att skjuta hårt - och långt.

"Bra på att koppla av"

Men hur varvar du ner, laddar om, har du nån hobby vid sidan om jobbet?

– Jag är bra på att koppla av i vardagen och hitta stunder där jag kan vara för mig själv. Jag tränar såklart. Och flyger jag så har jag musik i lurarna. Det gäller att hitta de där ställena i vardagen.

Tina ska nämligen flyga till Norge för att spela in reklamfilm, Hon har många järn i elden.

– Jag har lärt mig att leva och jobbat så här och än så länge har det inte vållat mig några som helst problem.

– Men jag är inte så där jättebusy som man skulle kunna tro. Det var visserligen mycket flygande i våras, men om jag ska till Oslo till exempel så är det upp tidigt för att hinna med sjuplanet. Sen jobbar vi intensivt i två dagar. Sen hem igen.

"Alltid samma butik"

Och då hinner hon även med familjen.

– Exakt. Jag lämnar på fotbollen, på gympan. Och jag hinner storhandla.

Att handla som Tina. Det låter nåt det.

– Alltid samma butik. Mitt kära City Gross här i Helsingborg. Jag känner ju personalen där. Har handlat där i fjorton år.

Hur är du i butiken?

– Mig själv. Inte den där Tina Nordström som rabblar recept. Jag är verkligen som vem som helst. Jag pratar inte med brödet... Och jag har heller inga inköpslistor.

Hur tänker du?

– Med mitt sunda förnuft. Jag gör hela tiden val som jag tror är bra. Och jag klämmer och känner på frukten. Men det är klart att det smyger sig in grejor i varukorgen som inte är okej. Jag är långt i från perfekt. Och jag kanske inte alltid lär som jag lever... Vad är det de säger: "Skomakarens barn går i trasiga skor".

Är du ensamvarg på dina shoppingrundor?

– Ja, jag handlar helst själv. Det är skönast så.

Barnen då?

– Jo, men de kan förstås vara med ibland.

Barnen hjälper till

Hjälper de till i köket. Går i mammas fotspår.

– Det har jag ingen aning om. De är fortfarande så små. Men de använder i alla falla samma vassa knivar som jag använder. Och, ja, de har både skurit sig och bränt sig. Det har de grejerna avklarade. Avprickade på checklistan. De har egna kockrockar och de är väldigt duktiga i köket. Det är roligt när de är med.

Du har ju även bedömt matglada barn i tv, i "Sveriges yngsta mästerkock".

– Barnen är roliga. Jag gillar ju barn. Programmen blir busigare, inte så seriösa. Det är många goa skratt.

Det låter som du inte är sugen på att döma i samma tävling för vuxna, "Sveriges mästerkock".

– Jag vill inte vara med i "Sverige mästerkock". Det stämde förresten inte med tiden. Men framför allt för att jag inte attraherades av den rollen.

Hel lax i ugnen med smörsås, pressad potatis och spenatsallad

''Fisk är snabb- och latmat - man behöver inte jobba ihjäl sig precis. Smörsåsen, tja, inte alldeles enkel kanske, men lite måste man ju anstränga sig.

4 PORTIONER

* 1 hel liten fjordlax eller öring med skinn (2-2 1/2 kg)

* Havssalt

* Svartpeppar ur kvarn

* Olivolja

SMÖRSÅS (BEURRE BLANC):

* 2 msk finskuren gräslök salt vitpeppar ur kvarn

* 1 schalottenlök smör till stekning

* 1/2 dl vitvinsvinäger

* 1/2 dl vitt vin

* 300 g rumstempererat smör

* 4 msk laxrom

PRESSAD POTATIS:

* 800 g skalad potatis, gärna av en mjölig sort salt till kokning

* Svartpeppar ur kvarn

GÖR SÅ HÄR:

1 Värm ugnen till 190 grader.

2 Olja en bit dubbel aluminiumfolie och lägg den på en plåt. Lägg laxen på folien. Skär ett tunt snitt på båda sidor längs hela ryggbenet. Gnid in buken och sidorna med lite havssalt och svartpeppar ur kvarn. Stick in en digital stektermometer nära benet på den tjockaste delen av fisken.

3 Sätt in plåten i ugnen och baka laxen i 30-35 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader. Låt vila i ett par minuter och lossa sedan skinnet försiktigt. Håll laxen varm under folie.

PRESSAD POTATIS:

4 Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och håll potatisen varm under lock till servering. SMÖRSÅS:

5 Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den med en klick smör i en kastrull. Häll i vinäger och vitt vin och koka ihop vätskan - reducera den - tills cirka 3 msk återstår. Klicka ner smöret under ständig vispning tills såsen blir simmig och len. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt den hackade gräslöken och rommen vid servering.

Marie Josés chokladkaka

CIRKA 12 BITAR

* 300 g mörk choklad (70 %)

* 300 g osaltat smör

* 7 ägg

* 300 g strösocker (ca 3 1/4 dl)

* 1 dl vetemjöl

TILL SERVERING:

* Florsocker

* Färska bär, t.ex. jordgubbar och hallon O Lättvispad grädde

GÖR SÅ HÄR:

1 Värm ugnen till 175 grader.

2 Smöra och sockra en springform.

3 Smält choklad och smör i en skål över ett vattenbad.

4 Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker vitt

och pösigt. Sikta ner mjölet. Vispa äggvitorna tills du kan

dra upp dem till styva toppar.

5 Vänd ner chokladsmöret i äggulevispet och blanda väl. Vänd försiktigt ner äggvitorna och häll sedan smeten i formen.

6 Grädda kakan i 45-50 minuter (den ska fortfarande vara

krämig i mitten och bara precis ha »satt sig«. Det är viktigt att den inte blir överbakad, så ta gärna ut den lite tidigare än du tror. Låt kakan svalna helt i formen.

7 Pudra lite florsocker över kakan och servera den med färska bär och lättvispad grädde.

''Den här kakan, som är från min tid på Restaurang Petri Pumpa i Lund, serverades alltid i baren. Det är den absolut godaste chokladkaka jag har ätit! Jag snodde med mig receptet så att du också kan få smaka den.

Tina Nordström om nya kokboken.

Vinn Tina Nordströms nya kokbok "Tinas helg"!

Kvällsposten lottar ut fem exemplar. Maila in namn och adress till noje@kvp.se och var med i tävlingen.

'' Helgen är viktig, inte bara för att man är ledig utan för att man under några få dagar ska synka ihop familjen och samla kraft inför kommande vecka. Och här spelar maten en stor roll. Jag gillar att damma av gamla begrepp och recept som legat till sig och mognat genom åren. Därför har jag gett många gamla godingar en ny kostym som gör att de känns moderna igen. Som den pyntade smörgåstårtan, den varma mackan eller den bakade potatisen. Alla förtjänar de ett nytt liv!