Sweden Rock Festival – allt du behöver veta om festen

Hårdrockarnas höjdpunkt för året är här! Sweden Rock drar igång på onsdag.
Foto: PEO MÖLLER
I år har Sweden Rock sålt 35 000 biljetter.
Foto: JENS CHRISTIAN
Norje utanför Sölvesborg är festplatsen för Sweden Rock.
Foto: JENS CHRISTIAN

Under fyra dagar förvandlas ett fält i lilla blekingska Norje till Skandinaviens största hårdrocksfest.

Iron Maiden, Judas Priest och Ozzy Osbourne är Sweden Rocks stora dragplåster men det finns så mycket annat att njuta av på festivalen. 

Vilka är banden att hålla ögonen öppna efter? Hur är säkerheten på festivalen? Och vad äter och dricker man?

Här är guiden till Sweden Rock Festival 2018. 

Nu börjar festen!
Foto: PEO MÖLLER

NÄR, VAR OCH HUR?

Sweden Rock Festival, som är Skandinaviens största hårdrocksfestival, drar i gång onsdagen den 6 juni och avslutas lördagen den 9 juni. Festplatsen är i samhället Norje utanför Sölvesborg och 35 000 besökare förväntas i år. 

Det är besökare från cirka 50 länder som lockas till Norje, där de har möjlighet att lyssna på över 80 konserter. I år är det Iron Maiden, Ozzy Osbourne och Judas Priest som är stora dragplåster. 

En av de stora nyheterna för i år är att det vita, rektangulära tält som under flera år har omslutit Rockklassiker stage byts ut. I stället blir det ett nytt ovalt tält. "Förhoppningen är att det nya tältet ska ge mindre ljusinsläpp och bättre möjligheter för banden att använda ljus och eventuella specialeffekter även dagtid. Lite mer "klubbkänsla", helt enkelt.", skriver festivalen på sin hemsida. 


De flesta åker bil eller buss till Sweden Rock – men vissa kanske flyger.
Foto: Polfoto och Iron Maiden

HUR TAR MAN SIG DIT?

Om man inte kör till festivalområdet i Norje och ska bo på campingen kan det vara en idé att hålla koll på Sweden Rocks egna pendlarbussar som körs i samarbete med Nobina. De orter som trafikeras är Sölvesborg, Hällevik, Karlshamn, Bromölla, Kristianstad, Olofström och Ronneby.

Om du inte vill krångla med bussbiljetter erbjuder Sweden Rock ett bussåkararmband för alla fyra dagarna. Då kan du åka fram och tillbaka hur mycket du vill. Mer info om bussarna och bussåkararmbandet finns på Sweden Rocks hemsida

För vissa av festivalens gäster finns det ett alternativ till. Det är att flyga till Blekinge. Helgens stora huvudnummer är Iron Maiden och de kan landa med stil.  Försvaret har gett superbandet tillstånd att landa och parkera på F17:s flygplats i Blekinge med jätteplanet "Ed Force One" – en 70 meter lång Boeing 747-400. Huruvida piloten och sångaren Bruce Dickinson kommer utnyttja erbjudandet är än så länge oklart.  


Så här härligt kan man bo under Sweden Rock.
Foto: PEO MÖLLER

HUR BOR MAN?

Många av Sweden Rocks besökare håller till på någon av campingplatserna som finns runt festivalområdet. De drivs i privat regi och många av dem är fullbokade sedan länge. Men den största, som heter "Rockkampen", är endast till för tält och går inte att förboka. Där finns det, enligt Sweden Rocks hemsida, alltid plats och den ligger bara 50 meter från Festivalentrén. 

Om man vill bo lite mer bekvämt är man hänvisad till hotell och vandrarhem i någon av städerna i närheten av Sölvesborg. Eller så kan man hyra en stuga. Håll ögonen öppna på Blocket, det är många lokala ortsbor som tar chansen att tjäna lite extra pengar på att hyra ut sängplatser. 


På Sweden Rock är det 35 000 hungriga munnas som ska mättas.
Foto: JENS CHRISTIAN

VAD ÄTER MAN?

Sweden Rock Festival är lika mycket en fest för gommen som för nåt annat sinne. Festivalpubliken är kräsen. Och arrangören vill att det här ska vara lika mycket en matfestival som en rockfestival. Förutom klassisk hårdrocksmat som hamburgare serveras det allt möjligt från jordens alla hörn i mattält och från food trucks. Ingen går hungrig på Sweden Rock. 

Utöver den lagade maten som serveras finns det möjlighet för besökarna att handla mat i de två tillfälliga butikerna som finns runt området. "Supermarket" ligger på "plattan", precis innan backen upp mot huvudentrén startar och "Rockmarket" kommer att ligga i anslutning till biljettombytet. 


Sweden Rocks egna whisky.

VAD DRICKER MAN?

Med tanke på värmeböljan som har fastnat över Sverige är det naturligtvis vatten som rekommenderas. Mycket vatten! 

Men om man senare på kvällen vill varva ner med något starkare är det Sweden Rocks egna whisky som gället. För fjärde året i rad samarbetar Sweden Rock med svenska whiskymärket Mackmyra. I år med utgåvan Sweden Rock 18 Rök. 

– Att festivalpubliken alltid ger sitt yttersta under fyra intensiva dagar, det vet vi. Och med samma dedikerade inställning levererar vi nu årets whiskyutgåva, Sweden Rock 18 Rök, säger Martin Forssman, vice vd och huvudpromotor på Sweden Rock Festival.

I sann hårdrocksanda är årets utgåva med single malt influerad av både eld och rök.


Det finns gott om vakter i och runt festivalområdet.
Foto: JENS CHRISTIAN

ÄR DET EN TRYGG FESTIVAL?

Jämfört med andra festivaler brukar Sweden Rock anses som en ganska lugn fest, i alla fall ur polisiär synvinkel. Förra året polisanmäldes sju fall av misshandel, ett personrån och ett fall av sexuellt ofredande. 

Arrangörerna jobbar hårt för att öka besökarnas trygghet. På officiella hemsidan skriver de: "Våra gästers säkerhet ligger alltid överst på vår dagordning och redan förra året förbättrade vi säkerheten på en rad områden. I ljuset av att vi i år blir fler besökare än tidigare gör vi - i nära samarbete med polisen - ytterligare ett antal uppgraderingar."

Här är ett antal av åtgärderna: 

Nytt för i år är att festivalens besökare kameraövervakas. "Syftet är förstås att ännu bättre kunna värna om er säkerhet när ni är på Sweden Rock Festival", skriver Sweden Rock festival på sin facebook-sida. 

Öppnar en ny större entré för att möjliggöra noggranna visiteringar och minimera köer.

Stänger den norra entrén, som bara kommer fungera som utrymningsväg. 

Separerar gång- och fordonstrafik i närheten av området. Gångtunneln under väg 508 har fått ny belysning och en allmän uppfräschning. 

Delar in publikområdet framför Festival stage i olika zoner. Tanken är att indelningen ska minska risken för okontrollerade publikrörelser under konserterna.

Sätter upp tio nya fasta ljusmaster på festivalområdet.  


Kaos framför scenen under Sweden Rock Festival 2001.
Foto: THOMAS PERSSON

SWEDEN ROCKS HISTORIA?

Det började i Olofström, året var 1992 och festivalen kallades för Sommarfestivalen. De stora namnen första året var Nazareth och Wishbone Ash.

Olofström blev kortvarig som hemvist för festivalen, redan nästa år flyttades den till Karlshamn och fick namnet Karlshamn Rock Festival. Under åren 1993 till 1997 etablerade sig festvialen som en av landets bästa rockfestivaler. Band som Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath, Fleetwood Mac och Bachman Turner Overdrive spelade alla i Karlshamn under de här åren och till slut blev det för trångt att arrangera den i lilla Fokets Park. 

Då flyttade festivalen till den nuvarande festplatsen i Norje utanför Sölvesborg och 1999 ändrades namnet till Sweden Rock Festival. För varje år har festivalen vuxit och i år beräknas alltså 35 000 personer besöka festivalen. 


Steven Tyler och Aerosmith bidrog förra året till att Sweden Rock omnämns över hela världen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

HUR STORT ÄR SWEDEN ROCK?

Mellan 5 och 12 juni förra året nämndes Sweden Rock i 12 877 inlägg på sociala medier. Under samma period skrevs 1 462 artiklar där festivalen nämndes. Det visar en granskning som tidningen BLT gjorde efter förra årets festival. 

Och det var inte bara svenska medier som rapporterade om Sweden rock, även andra europeiska länder gjorde det samt Brasilien, USA, Kanada och Ryssland.

Ett inlägg som mer än andra satte Norje på kartan var då bandet Aerosmith var på väg upp på scenen och berättade om det på sin Facebooksida: ”Sing with me Sweden! Tonight we rock the SWEDEN ROCK FESTIVAL in SOLVESBORG, SWEDEN”. Hela 16 000 av bandets följare gillade inägget – och Sweden Rocks succé var ett faktum. 


Alexander Vickhoff gillar hårdrock och ger sin syn på årets Sweden Rock-höjdpunkter.
Foto: Peo Möller

VAD HAR VI ATT SE FRAM EMOT?

Kvällspostens hårdrocksentusiast Alexander Vickhoff guidar dig till festivalens absoluta höjdpunkter bland de 80 banden som kommer till Sweden Rock. Fem stora och två bubblare. Och han utser det som troligtvis är världens bästa band. 

Häng med!


Foto: ANDERS YLANDER

Iron Maiden

Går på scen torsdag 7 juni, kl 21.30.

Alexander Vickhoff: 

Alla gillar Maiden. Varför?

Jo, Maiden är den perfekta kombinationen av en fotbollsmatch och en ölindränkt utekväll med allsång. I galopptakt. Med något kul för alla. Svårare än så är det inte.

Troligtvis världens bästa band.


Foto: PEO MÖLLER

Judas Priest

Går på scen lördag 9 juni, kl 22.30 (Festival stage).

Alexander Vickhoff: 

Varför bär hårdrockare läder och nitar?

Varför är hårdrockare så coola?

Varför är hårdrockare så snygga?

Varför har hårdrockare så roligt?

Varför är hårdrockare så populära?

Varför sjunger alla hårdrockare så bra i grupp, även efter ett par öl?

Svaret är Judas Priest.

Troligtvis världens bästa band.


Foto: PEO MÖLLER

Ozzy Osbourne

Går på scen fredag 8 juni, kl 22.15 (Festival stage). 

Alexander Vickhoff: 

Långt inne i Hårdrocksbiblioteket, i den stora Hårdrocksbibeln, på sidan 666 finns en legend om Ozzy återberättad, en historia från en USA-turné i början av 80-talet.

Ozzy, som när den här historien utspelar sig sysselsatte sig med att bita huvudet av fåglar och sniffa myror, hade lättat på trycket, olyckligtvis vid det av amerikanerna synnerligen omhuldade monumentet vid Alamo.

"Hur kan du ställa dig och pissa här, du skulle väl aldrig komma på tanken att pissa på Buckingham Palace", sa den upprörde poliskonstapeln.

"Jodå, det har jag redan blivit arresterad för", svarade Ozzy.

Enligt legenden.

Ozzy är troligtvis världens bäste hårdrockare.


Foto: Anders Bergstedt

Graveyard

Går på scen fredag 8 juni kl 14.30 (Rock stage). 

Alexander Vickhoff: 

Rifftätare än en Zeppelinkonsert på dubbel hastighet, rökigare än en eldhärjad coffieeshop i Amsterdam och tajtare än dina badkläder under sommarens första dag på playan.

Troligtvis Sveriges bästa band.


Foto: ANDERS YLANDER

Turbonegro

Går på scen: Fredag 8 juni kl 17.30 (Rock stage).

Alexander Vickhoff: 

Den homoerotiska dödspunkarna från Oslo har gått sig egen väg så länge så att vägen trampats upp till en åttafilig autostrada som tagit dem rätt ut i hela vida världen. En gång så punk att de gjorde uppror mot punken, nu folkligare än Lasse Berghagen.

Kommer enligt ett envist rykte att ta över ansvaret för den nordiska språkvården i väntan på att surpupporna i Svenska Akademien slickat sina patetiska sår.

Troligtvis Norges bästa band.


Foto: DOUG SEYMOUR/PRESSBILD

Baroness (bubblare)

Går på scen fredag 8 juni kl 20.30 (Sweden stage). 

Alexander Vickhoff:

Sludgemetal som får änglar att flaxa på vingarna, skolflickor att dansa och skäggiga män att gråta.

Troligtvis inte USA:s bästa band, men bra ändå.


Foto: Coven

Coven (bubblare)

Går på scen torsdag 7 juni kl 00.30 (4Sound stage).

Alexander Vickhoff:

Black metal är för nybörjare. Coven gjorde ondskefull musik när Grevens morsa gick i konfirmationsundervisning och nu har de kravlat fram ur historieböckerna för att ge solbrända svenskar mardrömmar.

Läskigare än Hin Hole med skoskav, men ackackack så vackert.

Troligtvis världens tuffaste band.